Hrvatski radio

Radio Zadar

Junački ep u Sv. Donatu

19.06.2015.

09:10

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncertom u crkvi sv. Donata ,u 20 sati, završava ovogodišnja Koncertna sezona u Zadru. Gostuje Benjamin Bagby, pjevač i instrumentalist, svjetski priznati stručnjak za ranu glazbu. Zadarskoj publici predstavit će kroz rekonstrukciju i izvedbu srednjovjekovnog anglosaksonskog epa Beowulf. Ep je djelo nepoznatog autora te je jedino preživjelo staro-englesko djelo. Sadrži više od tri tisuće stihova.

Nenaslovljeni anglosaksonski junački ep Beowulf, nastao u osmom stoljeću, pronađen je u manuskriptu iz desetog stoljeća, a danas se čuva u British Library. Radi se o najstarijoj sačuvanoj herojskoj pjesmi spjevanoj u Europi nakon poezije klasične antike; prema mišljenju stručnjaka, najvažnijem staroengleskom djelu iz srednjega vijeka.

To je priča o junaštvima nordijskog heroja Beowulfa, koji je dvor kralja Hrothgara Danskog oslobodio terora čudovišta u ljudskome liku, Grendela.

Beowulf će u Zadru interpretirati Benjamin Bagby, pjevač, harfist i strastveni istraživač, veliki autoritet na području rane glazbe posljednjih trideset godina. Bagby je voditelj znamenitog ansambla Sequentia u sklopu kojega je projekt Beowulf i nastao. Sequentiu je osnovao 1977. u Kölnu te je 2002. preselio u Pariz.

Način interpretacije u kompleksnom je nizu istraživanja definiran recitiranjem i pjevanjem uz pratnju anglosaksonske harfe.

Koncertna sezona Zadar predstavlja vrhunskog umjetnika koji je kreirao više od sedamdeset inovativnih koncertnih programa rane glazbe, gostujućeg predavača na uglednim svjetskim sveučilištima poput Harvarda, Sveučilišta u Indiani, Illinoisu i brojnim drugima te profesora na pariškoj Sorbonni. Crkva sv. Donata savršen je ambijent za Benjamina Bagbyja koji nastupa u Hrvatskoj prvi put nakon punih dvadeset i pet godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.