Hrvatski radio

Radio Zadar

Junački Nadin više nije izdržao. Puškama na tenk, žene pobijene u podrumu..

19.11.2020.

13:17

Autor: Filip Matijević

Filip Matijević

Filip Matijević

Foto: - / -

Dan nakon što je jugočetnički agresor 1991. okupirao Škabrnju, izvršen je pokolj u susjednom Nadinu. Troje nestalih i 14 poginulih civila, pet ubijenih branitelja te opljačkano i spaljeno selo, to je sažetak nadinske kalvarije.

Nadinske žrtve ni ove godine nisu zaboravljene, iako im se počast – zbog protuepidemijskih mjera – odala u drugačijem izdanju nego inače. 

Među 22 imena na spomen-obilježju u Nadinu čak je 10 žena. Sve ih je srpski agresor ubio 1991. godine. Jedna od njih je i majka Tereze Riznić:

Došli su u jedan od podruma i tu su ih u tom podrumu... Jedna je naša žena bila s njima i kako je bila pokošena, pala je ispod mrtvih i izvukla se. Ona je ispričala da su ih najprije izveli van, onda su ih opet vratili unutra i tu su ih pokosili.

Nakon ubijanja selo je pljačkano i potom spaljeno. A obruč oko sela počeo se zatvarati mjesecima ranije, svjedoči za Radio Zadar predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Benkovca, Nediljko Genda:

Jedan sam od sudionika u obrani Nadina od prvih pa do zadnjih dana. Bila je to lavovska borba. Najteži dan bio je 2. listopada kada smo ostali bez dva hrvatska branitelja. Uništili smo im nekoliko tenkova, jednog smo čak i zarobili... Kako je koje selo padalo, tako se dolazilo braniti Nadin. Oni su bili puno nadmoćniji. Jednostavno, mi smo se praktički borili puškom protiv tenka.

Puškom na tenk nije se moglo dugo i Nadin je okupiran dan nakon Škabrnje, a oslobođen je u Oluji. Od tada se selo obnovilo i živi punim plućima, u prvom redu od poljoprivrede, ali žrtva u Domovinskom ratu se ne zaboravlja. Ove godine zbog protuepidemijskih mjera nije održan mimohod od Nadin do Škabrnje, ali su na spomen-obilježju položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti. Viktor Bobanović iz susjedne Polače:

Tu smo danas mi koji smo ostali živi i možemo dati što možemo, možemo podijeliti emocije koje nas stalno „pucaju” bili mi u Vukovar, Nadinu ili Škabrnji. Hvala stradalima i žrtva je to za budućnost i mladost koju ovdje vidimo.

Za zločin u Nadinu još nitko nije kažnjen. Nedavno je Državno odvjetništvo objavilo dopunu optužnice za kaznene postupke počinjene u Škabrnji i Nadinu za šest osoba iz Srbije i jednu iz BiH. Tada visokorangiranim zapovjednicima u JNA stavlja se na teret postupanje protivno odredbama Ženevske konvencije i odgovornost za pokolj u Nadinu.

NADIN

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.