Hrvatski radio

Radio Zadar

Jutra u poljima soli - nova ponuda Solane Pag

31.05.2023.

12:05

Autor: Radio Zadar

Jutra u poljima soli Solane Pag

Jutra u poljima soli Solane Pag

Foto: Solana Pag / -

Solana Pag i ove godine za sve zainteresirane organizira edukativne radionice na otvorenom poznatije pod nazivom „Jutra u poljima soli“.Ovaj turističko-edukativni doživljaj uključuje organizirani obilazak polja soli i branje cvijeta soli, a sve to uz stručno vodstvo i mnoštvo novih znanja.

Edukativne radionice na otvorenom kreću od 1. lipnja (termini početaka radionica od 7 sati ujutro), a broj posjetitelja u pojedinom obilasku je ograničen, stoga je obvezna prethodna najava koja je moguća ispunjavanjem online prijave. 


Na radionicama se možete upoznati s poviješću Solane Pag, načinom proizvodnje soli nekada i danas te o sastavu, kvaliteti i važnosti soli. Radionice se provode uz kompetentno vodstvo, a uključuju razgled bazena, pratećih zapornica i kanala


U ponudi su dvije edukativne radionice. Jedna radionica uz stručnu priču i pratnju, nudi šetnju do bazena, pokazivanje soli (sitna, krupna i solni cvijet), tijekom koje posjetitelji mogu usporediti različite vrste soli te opipati i okusiti sol i solni cvijet, probati i osjetiti razliku, a druga je uz sve navedeno nadopunjena i sakupljanjem soli uz asistenciju iskusnog djelatnika Solane Pag.


Ovo je prilika za sve koji uz stjecanje novih znanja i iskustava vezanih uz sol, te ekološku mrežu u čijem sastavu je Solana Pag, žele uživati i u jedinstvenim prirodnim ljepotama ovog područja. Edukativna radionica bez sakupljanja soli traje oko 60 minuta, a sa sakupljanjem oko 90 minuta na lokaciji.

Galerija
Jutra u poljima soli Solane Pag, Foto: Solana Pag /-
Jutra u poljima soli Solane Pag, Foto: Solana Pag /- Jutra u poljima soli Solane Pag, Foto: Solana Pag /-

Posjet „Jutrima u poljima soli“ je i prilika za posjet BUTIGI SOLI na lokaciji Solane Pag, Svilno b.b., 23250 Pag, u kojoj radnim danom u vremenu od 8 do 18 sati možete nabaviti sve proizvode naše najveće solane i članice Udruge poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“, te nositeljice oznake HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD.


O Udruzi poslovni klaster„Hrvatski otočni proizvod“ i oznaci HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD:


Kao što je od prije poznato, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokretač je projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” koji je pokrenut početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. 


U projektu za sada sudjeluju proizvođači s 24 Hrvatska otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin), te poluotoka Pelješca. Radi se o proizvođačima prehrambenih (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkih i odjevnih proizvoda te suvenira i promicateljima nematerijalne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.