Hrvatski radio

Radio Zadar

Jutros helikopterska akcija spašavanja

24.09.2016.

13:48

Autor: HRT centar Zadar / HGSS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros helikopterska akcija spašavanja u Nacionalnom parku Paklenica. Planinara koji se loše osjećao i tri puta gubio svijest na stazi od planinarskog doma Paklenica prema prijevoju Buljma spasili su piloti HRZ-a i članovi HGSS-ovih stanica Split i Zadar.

Danas, 24.9.2016 u preko centra 112, u 8 i 20, stigla je dojava da je jedan planinar u jako lošem stanju a nalazi se na stazi od planinarskog doma Paklenica prema prijevoju Buljma. Tri puta je gubio svjest i jako se loše osjeća. Odmah po dojavi pozvan je helikopter HRZ-a s ekipom od 4 člana iz Stanice Split koji su poletjeli u 9,38. U Zadru su u helikopter ukrcana i dva spašavatelja Stanice Zadar radi poznavanja lokalnog terena i pomoći u lociranju unesrećenog.  Dežurni spašavatelj u 8 i 25 poziva 9 spašavatelja koji odmah kreću u akciju. Sedmoro ih ide zemaljskim putem, a dvojica letača idu na aerodrom u Zemuniku da pričekaju helikopter. Nakon vrlo brzog lociranja, na serpentinama na rubu šume prema Buljmi, iz helikoptera su spuštena dva spašavatelja koji su unesrećenom pružili prvu pomoć i pripremili ga za transport helikopterom u podvjesu nakon čega ih se prevozi do Rujna gdje ih se unosi u helikopter. Let nastavlja do aerodroma u Zemuniku gdje ga predaju kolima hitne pomoći i  time, u 11 i 25, akcija uspješno završava. Piloti HRZ-a akciju su odradili za svaku pohvalu i dobra suradnja HRZ-a i HGSSa i u ovoj akciji je za rezultat imala spašen još jedan život - objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja na svojoj web stranici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.