Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad će zaživjeti Centar u Biljanima?

24.02.2016.

09:57

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode priopćilo da planirani postupci obrade otpada ne zadovoljavaju ciljeve kružnog gospodarstva kojemu se okreće Europska unija, postavilo se pitanje kakva sudbina čeka Centre za gospodarenje otpadom koji su u fazi nastajanja.

Jedan od njih je i Centar Biljane Donje pored Zadra. 

Na četrdeset i šest hektara zemlje u Biljanima Donjim potkraj dvije tisuće i osamnaeste godine trebao bi niknuti Centar za gospodarenje otpadom, kao rješenje problema otpada Zadarske i dijela Ličko senjske županije. Hoće li doći do većih preinaka koje bi mogle usporiti realizaciju projekta, još se ne zna sa sigurnošću. Najnoviji prijedlozi europskih propisa naglasak stavljaju na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje i recikliranje. Iz ministarstva tvrde da se predviđenim postupcima mehaničko biološke i energetske obrade ti ciljevi ne mogu ostvariti. Drugim riječima, centri se moraju prilagoditi.

Centar je fleksibilan, centar se može prilagoditi kružnoj ekonomiji o kojem se danas tako puno govori, pogon za mbo je također fleksibilan, ja mislim da tu ne bi trebalo raditi neke velike preinake da bi se to prilagodilo. - kaže Dino Perović, direktor tvrtke Eko Zadar za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Neke izmjene već su učinjene, poput uklanjanja sortirnice prema najnovijim uputama Ministarstva. Ukoliko ipak budu potrebne veće preinake, to bi uvelike usporilo projekt Biljane Donje, koji je u visokoj fazi realizacije.

Znači tu moramo biti vrlo vrlo oprezni jer bilo koja intervencija velika, a može biti i mala unutar projekta, sa sobom vuče niz promjena dosadašnje izrađene dokumentacije. - dodaje Perović.

To bi projekt vratilo i do dvije godine unatrag. Razgovori u Ministarstvu kroz desetak dana trebali bi dati konačan odgovor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.