Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad im je dosadno oni udri po kocki i štopaju

20.01.2016.

12:52

Autor: P. Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve one koji kažu da srednjoškolce zanimaju samo kompjutorske igre demantiraju trojica učenika trećeg razreda zadarske Pomorske škole. U slaganju zaboravljene Rubikove kocke koja je bila hit osamdesetih godina prošlog stoljeća, pronašli su idealan način za vježbanje mozga, a imaju i drugih planova.

Mehanička igračka, Rubikova kocka, osmišljena je prije više od četiri desetljeća. U doba kompjutorskih igara ova mozgalica proživljava drugu mladost. Učenik Pomorske škole Tristan Kolega:  Prije oko godinu i pol dana ja sam ovu kocku prvi put donio u školu.

Broj kocki brzo se povećao. Zanimljiva igra postala im je svakodnevna navika. Bartol Jurlina objašnjava: Ja imam šest kocki, a on ima malo više jer je naručio onu piramidu. Evo, ovu kojoj se okreću bokovi.

Matematičari su izračunali da postoji nekoliko trilijuna kombinacija slaganja. Kocku je moguće složiti u dvadeset i šest poteza, a ovim srednjoškolcima treba manje od deset sekundi.
          Ja kad mi je dosadno - kocku i malo za kompjuterom štopam, najčešćce mjerim vrijeme koliko mi treba, svaki dan, kaže nam Bartol. 

Početak nije bio nimalo lagan, kaže Dante Vidas - Prije sam tri četiri dana sam slagao. Pokušavao sam sastaviti, nisam nikako uspio i onda sam na Internetu našao tutorial. Tako sam uspio i u pet, šest minuta i predobro je bilo, kazao nam je mladi genijalac. 

Prva kocka nastala početkom sedamdesetih. Osmislo ju je mađarski kipar Erno Rubik, prema kojem je i dobila ime. Dosta ljudi nikad je ne uspije složiti. Profesor fizike Jere Bilan: 

             Smatram da je Mađarska kocka jedna odlična stvar koja razvija psihomotoričke sposobnosti kod čovjeka i svakom čovjeku bi to preporučio.

- što preporučuju i ova tri srednjoškolca. Tvrde da uz još malo vježbe nisu daleko od rušenja svjetskog rekorda koji drži Australac Colin Burns. S trona ga mogu skinuti ako slože kocku u manje od četiri i pol sekunde.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.