Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad Japanci povedu kolo

29.10.2015.

09:44

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zvukovi drmeša u Dalmaciji se rijetko čuju. Još kada ga otplešu Japanci usred vinograda - prizor je nevjerojatan. Četrdeset godina seniori folklornog društva plešu narodne plesove, ali tek nakon umirovljenja dobili su priliku posjetiti našu zemlju koju su do sada vidjeli samo na slikama.

Iako su prvi put u Hrvatskoj, znaju narodne plesove. Japan je deset tisuća kilometara daleko, ali gosti s Dalekog istoka tvrde, sličniji smo nego što mislimo.

Hrvatski su plesovi jako nježni. Pokreti su laki, ali ples ima određenu dubinu.- smatra Kinuyo Imura.

Veselo društvo mjesecima je vježbalo folkolorne plesove. Ozbiljno su se prihvatili zadatka i u vinogradu pokraj Zadra otplesali ih s lakoćom.

Linđo je jako težak, ima jako puno pokreta, a najviše volim drmeš. - govori Takao Konishi.

A preko plesa otkrili su našu zemlju. Ipak, nije lako otprve objasniti im da ovdje živi tek nešto više od četiri milijuna ljudi, u Osaki ima dvostruko više stanovnika.

Nakon dvadeset minuta objašnjavanja, pitaju me što radi Ceausescu, ili da li se Komaneci bavi gimnastikom - priča Jelena Yamasaki.

Nakon plesa se dobro ogladni. Poznato je da u Japanu tuna - delicija.

Tuna je u Japanu iznimno cijenjena i skupa riba. Ne može si je svatko ni priuštiti. Prvi je put jedem pečenu i veoma je ukusna. - kaže Yasuyuki Koyama.

Turisti koji ne traže sunce i more već doživljaj zemlje, idealni su.

Produžetak turističke sezone. Japanski turisti su poznati kao dobri turisti.- govori Zoran Pantalon iz Petrčana.

Japan se davno brendirao kao zemlja izlazećeg sunca. Turisti su oduševljeni krajolikom pa su nam predložili slogan za Hrvatsku - zemlja prelijepe prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.