Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad zapuše bura, Nin je raj za kite-surfere

11.08.2016.

15:29

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije nikakva novost da suvremeni turist sve više traži doživljaj i avanturu. Zato na zadarskom području iz godine u godinu raste broj takvih gostiju, pa se tržištu prilagođavaju mnogi koji od turizma žive. Tako je u Ninu procvjetao posao sa kajt-surferima. U to smo se uvjerili za posljednje bure.

Iskusni kite-surfer jedva čeka dobar "reful" bure da ga podigne visoko u zrak. Ninska laguna za taj je estremni sport savršena. A posebno su dojmljive vratolomije koje je kolegama i turistima pokazao Filip Vujičić.
Kad vide ljudi ono, skok, letiš visoko ili neku dobru vratolomiju, poput moje sestre i tako ekipe mislim da je njima drago vidjeti to. Mislim da se i oni zažele malo toga, kaže Filip. Filipova sestra Barbara prvakinja je Hrvatske u kite-surfanju. Ja sam ovako lakša i slabija mrvicu pa trebam imati manji kite za jači vjetar, kaže Barbara i dodaje da su joj tata i brat najveća potpora u tom sportu.

Jakog vjetra ne manjka u Škotskoj, no nije ni blizu velebitskoj buri. Imamo odličan vjetar i u Škotskoj, ali je hladan i ljeti i zimi. A ovdje možeš kitati i u boksericama, priznaje Simon. Nin je omiljeno kitersko okupljalište pa se mnogi vraćaju. Belgijac Jim vrlo brzo je opet u Hrvatskoj. Idući put je već idući tjedan. Idemo na Brač. Također izvrsno mjesto za kite, kaže Jim.

Ljeti je bura bolja od maestrala, tvrdi iskusni kiter Luka. Fenomenalno, od jutra bura, 50 čvorova, idealno, izdivljali se i evo sad nažalost za Zagreb, rekao nam je Luka. A onda, s prvom burom natrag u Nin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.