Hrvatski radio

Radio Zadar

Kada do boljeg života?

22.03.2016.

17:06

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezaposlena, samohrana majka četvero djece od koje se jedno bori sa zloćudnim tumorom, a jedno ima posebne potrebe - sve je to dio života Zadranke Marine Kalac. Obitelj čeka i gradski stan, ali zbog zakona o prebivalištu to može biti tek za tri godine.

Skromni stan zadarske obitelji Kalac otkriva mnogo, dom je to peteročlane obitelji koja jedva krpa kraj s krajem. Skromne životne prilike još su i skromnije jer dvoje djece ima velike zdravstvene probleme koji iziskuju dodatni novac.

Imam tumor na mozgu i najteže mi je što nikad ne znam kad će se probuditi ili tako nešto. On miruje sad, idem 29.03. u Zagreb na pretrage. - kaže Klara Kalac. 

Majka Marina dinamo je ove obitelji. Prije deset godina ostala je udovica i nikad nije imala stalan posao. Radi od sezone do sezone.

Živim od dječjih doplataka, mirovine njihove, od njihove invalidnine i tu i tamo dobri ljudi pomognu.
Koliko ta invalidnina iznosi?
1150. Taman da pokrije stan i režije. - govori majka Marina.

U Gradski stan može tek za tri godine.

Predugo već godinama čekam gradski stan, Problem je što nisam u gradu, znači nemam dovoljno broj godina da dobiti stan ali u toku je radi se na tom. - dodaje Marina.


Život na čekanju obilježio je Kalčeve. Šesnasetogodišnji Benko izvrstan je rukometaš. Za džeparac zarađuje kao rukometni sudac. Ipak, nije to dovoljno da si ispuni najveću želju.

Duša kuće, Martin, osoba je s posebnim potrebama. Vrijeme provodi u Udruzi gdje je aktivan član.

Tamo čitam, pišem, učim i pomažem kad treba nešto drugima?
Je li to tebi nešto znači? kakav je osjećaj?
Sretan sam. - kaže Martin.

Sretnija bi djeca kažu bila i da majka nađe posao.

Čistit, prati pomoć u kuhinji. - govori Marina.

Marina ne bira. Samo da je na duže staze.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.