Hrvatski radio

Radio Zadar

Kada je mjesec pun tada se lignje najlakše i najbolje love panulom

30.12.2022.

07:16

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Je li lov liganja lagan?

Je li lov liganja lagan?

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Lov liganja je vrlo jednostavan. Ta izjava drži vodu kad je pozicija na kojoj se lovi izdašna, a lignje raspoložene za suradnju što je prije nekih dvadesetak godina bilo skoro pa pravilo. No ta su vremena prošla i stanje u podmorju je malo drukčije pa se i lignje više ne love kako su se lovile.

I premda sve vezano uz lignjolov izgleda vrlo jednostavno, mnogi, a pogotovo početnici, već nakon nekoliko izlazaka odustaju od tih aktivnosti. Ulov je loš ili nikakav, hladno je i vlažno, a skosavice se nerijetko nepovratno gube, tako da takvo odustajanje i nije baš za olako osuđivanje.

A tako poražavajući rezultati i neuspjesi često nisu do ribolovca, premda bi bolje bilo reći lignjolovca. Globalno zatopljenje je u našem moru napravilo brojne ozbiljne pomake, tako da mnoga pravila koja su do prije dvadeset godina bila ključna i donosila bogate ulove, više naprosto ne vrijede. Brojni su organizmi, pa tako i lignje svoje životne navike prilagodile novonastalim uvjetima.

I lignje su kao i svi morski organizmi podložni promjenama pogotovo kada su u pitanju klimatski pomaci. No ove naše jadranske lignje još se uvijek, barem u našem moru, drže nekih pravila. Ipak, postoji jedna ciklička izmjena na koju su osjetljive i na koju reagiraju i migracijama i ponašanjem, a to je faza mjeseca.

Naime, kada je mjesec pun tada se lignje najlakše i najbolje love panulom.

Dakle, panulom se lignje love najčešće sa takozvanim Rapalama, varalicama koje imaju mali spojler neposredno ispod vrha, nosa varalice. Većina proizvođača na deklaraciji navode dubinu urona u odnosu na brzinu povlačenja. No bez obzira na takve podatke, najpraktičnije je varalicu 'provozati' uz barku različitim brzinama pa ustanoviti što je optimum. Varalica se u povlačenju ne bi trebala izvrtati no isto tako niti biti previše živčana.

I dok neki panulaši panulaju jedva pokrećući barku drugi inzistiraju na 3,5 milja brzine. Tko je u pravu?  Pa i jedni i drugi, jer režim brzine ovisi o terenu i trenutnom stanju pod morem. Idealno je u povlačenju panule povremeno usporiti ili ubrzati jer upravo te kratke, ali dinamične promjene brzine mogu dovesti do napada.

No katkada su lignje dublje od dubine koju postiže 'gola' varalica.

Premda većina panulaša ne stavlja nikakvo opterećenje na sistem dobar dio koristi sistem nalik klasičnoj viškoj panuli s pet do sedam, na paš daljine, raspoređenih olovnica koje onda tako opterećen sistem potapaju na nekih pet do sedam metara dubine, a što opet zavisi o brzini i smjeru kurenta.

Ukoliko se vuku dva sistema, najpraktičnije je pustiti jedan na površini, a drugi malo potopiti. Naravno, ako se dignu tri lignje za redom na potopljenu panulu, tada onu površinsku valja zamijeniti opterećenom i nastaviti loviti lovnim sistemom.

Budući da zimske lignje vole loviti u samom kraju ne treba se bojati provući panulu u pet metara mora, naravno, ako vam barka ima mali gaz i ako imate pouzdan GPS. U protivnom biste proljeće mogli dočekati na istezalištu.

I premda su role sa slobodnim hodom kalema predviđene za pridneni ribolov na fermu, u panulanju liganja su se pokazale kao izvrstan izbor. Ukoliko ih se postavi u režim slobodnog hoda sa aktiviranom stražnjom kočnicom, u trenutku kačenja će se čuti karakteristično cvrčanje čegrtaljke nakon čega je potrebno samo uzeti štap i okrenuti ručicu da bi se rola prebacila u radni mod, te tako izvući zakačenu lignju. Ovakav je pristup vrlo pogodan kad se povlače dvije površinske panule jer se tada nad štapovima ne mora neprestano stražariti već je dovoljno samo osluškivati hoće li se koja rola oglasiti.

Osim toga, na ovakav se način gubi puno manje liganja pogotovo u vrijeme kad im zbog mrijesta traci omekšaju pa puno lakše pucaju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici