Hrvatski radio

Radio Zadar

Kada nove investicije?

18.02.2013.

15:09

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za revitalizaciju našega gospodarstva potrebne su nove investicije. Na žalost na njih se još čeka.

Od državnih investicija u Zadarskoj županiji, najviše se ulagalo u infrastrukturu. Od 612 milijuna kuna u 2011. godini, 60 posto tog iznosa otpada na komunalnu infrastrukturu. A samo je u Luku Gaženica u toj godini uloženo 200 milijuna kuna, a ostalo su škole, dječji vrtići i sportske dvorane. Od velikih privatnih ulaganja u zadnjih nekoliko godina, osim ulaganja OTP banke, Falkensteinerovog hotelskog kompleksa u Petrčanima, obnove flote Tankerske plovidbe te ulaganja u marikulturu  - zapravo i nije bilo većih ulaganja. Dinko Basioli, iz županijske Gospodarske komore kaže da je razloga za to puno, jer svaka tvrtka i svaka djelatnost ima svoj priču.

Teško je generalizirati, ali činjenica je da se smanjio obujam proizvodnje, čak su i izvoznici koji su najbolje prošli u ovim vremenima, ali i oni su imali određeno smanjenje plasmana svojih proizvoda. I u tim okolnostima, čemu investirati kada niti sa postojećom proizvodnjom ne možeš zadovoljiti tržišne potrebe,

ističe Basioli.

Inače, iz statistike do polovice 2012. godine u našu županiju uloženo je 648 milijuna eura izravnih stranih ulaganja ili 2,5 posto Hrvatske. Kako u Zadarskoj županiji golemu većinu trgovačkih društava čine zapravo mala poduzeća koja ostvaruju više od polovice ukupnih prihod u gospodarstvu, logičan je zaključak da nas mogu pokrenuti jedino privatna ulaganja, što domaća što strana.     

Činjenica je da su za revitalizaciju našega gospodarstva potrebne nove investicije. I mi radimo sustavno na tome. Posebno na privlačenju stranih investitora, trudimo ih se maksimalno informirati, tu je i novi zakon o poticanju investicija, dakle, sve se radi ne bi li se privuklo ulagače, tako da je u našem gospodarstvu trenutačno velika potreba novih ulaganja,

kaže zamjenica direktorice Razvojne agencije Zadarske županije Vedrana Kevrić.

 

Razvojni dokumenti kažu da je oslonac gospodarstva turizam, metalo-prerađivačka, te prehrambena industrija. Naravno da je i svaka druga investicija dobro došla, a uz malo općeg optimizma koji bi svakako pomogao. Svaka kriza je prošla pa će i ova. Nadajmo se da će se to dogoditi što prije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.