Hrvatski radio

Radio Zadar

Kajakaši za spas Zrmanje

28.04.2016.

10:21

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vrijeme kada je litra izvorske vode skuplja od litre nafte, izgradnja hidroelektrana na pitkim rijekama nedopustiva je, tvrde aktivisti iz projekta "Balkan river tours". Pod vodstvom Roka Rožmana,bivšeg slovenskog olimpijca u borbi protiv hidroelektrana preveslat će 18 ugroženih rijeka u 6 država.

Nakon slovenskih rijeka kajakaši su stigli u Hrvatsku. U kanjonu rijeke Zrmanje dočekala ih je Andrea Buča. 

Pitka gotovo cijelim tokom Zrmanja vodom opskrbljuje zadarsko područje. Kao i mnogim Balkanskim rijekama, ne smiješi joj je sudbina.

Na rijekama između Slovenije i Albanije planirana je izgradnja dvije tisuće i sedamsto hidroelektrana. U Kampanji "Veslima protiv brana" Rok Rozman i kajakaši veslat će najugroženijim balkanskim rijekama. Danas na Zrmanji, jednoj od najljepših divljih rijeka u Europi.

Planirana izgradnja hidroelektrana na Zrmanji, eko sustavu i stanovnicima ovog kraja nanijela bi nepovratne štete. Upravo zato začetnik ove borbe, slovenski olimpijac, šalje jasnu poruku:

E nećete, ima dovoljno struje i drugih načina da dobijemo struju tako da ostavimo rijeke, jer samo još u Europi ima ovakvih predivnih rijeka. - kaže kajakaš Rok Rozman.

Naše su rijeke mnogo više od zaliha megavat sati. Električnu energija koju bi proizvela hidroelektrana na Zrmanji moguće je dobiti i iz alternativnih izvora energije.

Kapaciteti koji bi se postigli s te 2 ili 3 manje elektrane su kapaciteti koji se dobiju putem solarnih panela, bez problema. - tvrdi Đuro Župan.

Kad znamo da je gubitak energije 25% zbog loše energetske mreže, a ulažemo u hidroelektrane koje ne daju ni 1-2% ukupne energije, to je suludo, umjesto da popravimo mrežu! - kaže inženjer Tihomir Kovačević, predsjednik društva za istraživanje i snimanje krških fenomena "Dinaridi".

Na kraju Balkan river toura kajakaši će, albanskom premijeru uručiti potpisani kajak.

Da pomogne da spasimo zadnju veliku rijeku u Europi koja nema branu, rijeku Vjosu, ako mu damo kajak to je statement da ga može koristiti samo na divljoj rijeci. - rekao je Rok Rozman.

I njegovih usta u europske uši. Nakon Save, Soče i Zrmanje kajakaši nastavljaju svoju akciju na bosanskim rijekama Sani i Neretvi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.