Hrvatski radio

Radio Zadar

Kajtazi: Nedostaje volje za bolji položaj Roma

04.05.2016.

15:27

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je predstavljena prva hrvatska romska slikovnica. Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi istaknuo je tom prigodom kako nije zadovoljan položajem Roma u Hrvatskoj. I dalje su, tvrde, marginalizirani, žive u lošim uvjetima i teško pronalaze posao.

Pozitivnih pomaka ima. Dokaz tome je Nacionalna strategija za uključivanje Roma. U njoj je sve do 2020. godine, detaljno isplanirano, a osigurana su i sredstva. No nedostaje odgovornosti, ako se to ne provodi - ističe Veljko Kajtazi.

U prilog tome Kajtazi navodi podatak kako je u svim javnim službama zaposleno tek pet Roma, što je dodaje čak i pomak. Zato što je prije dvije godine, imali smo samo dva uposlena Roma, a govorimo o jednom malom broju od 17 tisuća Roma.

Pred nama je tako puno posla, a posebno vesele ovakvi projekti koji su zamišljeni da od malih nogu promiču suživot i toleranciju. Prva hrvatsko romske slikovnica nosi naslov „Kraljeva zlatna krletka".

 Nikola Šimić Tonin, autor

Sve skoro, priče vezane za Rome govore o toj slobodi, govori o ljubavi, to jest to jedno pravo na slobodu, pravo na svoj pogled, pravo i na drugačije ako hoćete.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.