Hrvatski radio

Radio Zadar

Kakav je bio zadarski turizam 2015-te?

31.12.2015.

12:37

Autor: Žama Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako turizam u Zadarskoj županiji bilježi trend rasta, sezonalnost je i dalje nedopustivo izražena. Tako se od lipnja do rujna ostvaruje čak 90 posto ukupnih noćenja.Podsjećamo na neka najvažnija događanja u turizmu Zadarske županije tijekom ove godine.

Nova Luka Gaženica otvorena je u ožujku. Uplovljavaju prvi mega kruzeri. Zadar, kažu, sada ima sve preduvjete za "homeport", polazno - odlaznu luku brodovima na kružnim putovanjima. Broj kruzerskih gostiju značajno se povećao, a Zadarska županije je u kruzerskom turizmu treća u Hrvatskoj. Najave za 2016.  još su optimističnije. Lučka uprava očekuje u Zadru 100 000 putnika. Neki sa brodova - hotela odlaze u obližnje gradove, neki će radije poći u razgled stare gradske jezgre. 

Osim kulturno povijesne baštine, čime još mogu biti oduševljeni. Koliko god javnost, struka pa i gradski oci govorili da Kalelargu treba redizajnirati, ponuda je ostala ista. S manifestacijama i zabavnim, gastro-eno-etno događanjima u 2015. bili smo kreativniji.

Iako ih ne znamo na vrijeme izreklamirati. Friški primjer je i, prvi u hrvatskoj, na Silvestrovo, hologramski koncert Michaela Jacksona, za koji smo doznali dan prije Badnjaka. Promidžba je i u turizmu pola posla.Od jedne druge promidžbe, novoga modela BMW-a očekivali smo i dali previše. Vratilo se malo. 

S dvokotačnima smo prošli puno bolje. Svjetski susret vespi, početkom lipnja, doveo je u Biograd i Zadar tisuće poklonika ovog kultnog motocikla. Danima su krstarili po Županiji, a slike defilea vespi  prenijele su gotovo sve medijske kuće. Još jedna slika, koja je otišla u svijet je ona s utrke Wings for the life. Ova utrka dobila je nedavno i nagradu za turistički događaj godine.  Još je uspješnih manifestacija koje treba nastaviti razvijati. Festival čipke u Pagu, Festival soli u Ninu, Vitezovi vranski kao srednjovjekovni spektakl iznad Pakoštana, Triatlon "Otok ljubavi" koji je more i obalu spojio sa zaleđem. Razvoj ciklo - turističkih destinacija smjer je zacrtan u turističkom razvoju zadarske županije, također i poboljšanje privatnoga smještaja koji bilježi veliki rast, za razliku od hotelskoga. 

Ekskluzivni hotel konačno bi trebali dobiti u zgradi Maraske, najavila Doguš grupa. Još jedan manji baština hotel u Zadru otvorit će vrata iduće sezone. Za goste i dalje trebamo brinuti kakve im sadržaje ponuditi. Na kraju podsjećamo da su otvoreni natječaji za sufinanciranje programa koji stvaraju motiv dolaska i upotpunjuju turističku ponudu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.