Hrvatski radio

Radio Zadar

Kakav sve otpad završi u Vranskom jezeru?

22.02.2018.

12:27

Autor: HRT Centar Zadar

izvor: PP Vransko jezero

izvor: PP Vransko jezero

Foto: - / -

Nakon mnoštva fotografija s predivnim kadrovima zabilježenim u Parku koje ste nam slali tijekom veljače, slijede nimalo atraktivni kadrovi iz Lateralnog kanala u samom srcu ornitološkog rezervata,objavili su iz Parka prirode Vransko jezero na svojoj FB stranici.

Obilne kiše "očistile" su sustav melioracijskih kanala u Vranskom polju te nanijele u ornitološki rezervat ogromne količine otpada iz poljoprivredne proizvodnje, nesavjesno bačenog u kanale i uz rubove polja.

Takva vrsta otpada iz godine u godinu, osim što nije ugodna oku, čini veliku štetu samom ekosustavu, jer komadići stiropora i plastike trajno zagađuju jezero. 

Čuvari prirode svako proljeće čiste lateralni kanal kako bi se spriječilo širenje plutajućeg otpada po jezeru, ali to nije rješenje - moramo zajedno očuvati bogatstvo koje imamo i pripaziti da se ovakvi prizori ne ponavljaju iz godine u godinu.

Galerija
izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-
izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-izvor: PP Vransko jezero, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.