Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako će se uvođenje eura odraziti na tržište nekretnine, evo što kažu zadarski stručnjaci

27.12.2022.

13:41

Autor: Filip Buzov

ilustracija

ilustracija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Kako će se uvođenje eura odraziti na tržište nekretnine u našoj zemlji ? Većina stručnjaka smatra kako će ta novina Hrvatsku učiniti privlačnijom za strane kupce, a izgledan je i daljnji rast cijena nekretnina u godinama koje dolaze, barem u pojedinim dijelovima zemlje.

Tu svakako ulazi naše zadarsko tržište koje posljednjih godina obara sve rekorde, i po gradnji i po prodaji nekretnina. Potražnja za nekretninama je veća što su i prepreke za kupnju manje, a jedna bitna upravo nestaje s dolaskom eura .

Normalno da mi pozdravljamo uvođenje eura jer to će nama svima olakšati poslovanje, više nema konverzije , gdje se gubi novac prilikom konverzije u bankama i tu često dolazi do nesuglasica...što se tiče najava daljnjeg booma povećanja cijena, mislim da će se tu stabilizirati cijene , da će jednostavno to tržište dobiti svoju stabilnost, kako za domaće investitore tako i za strane investitore.

Nikica Begonja , predsjednik Strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina HGK Županijske komore Zadar

Prelazak na euro svakako će olakšati posao Agencijama za nekretnine, potvrdio nam je i iskusni agent Zoran Marasović. A hoće li cijene nekretnina s pojavom eura i dalje rasti - odgovora .

Imamo i dalje situaciju da je interes kupaca velik, investitori koji grade objekte, bilo apartmanske bilo stambene, već u samoj fazi gradnje imaju realizaciju prodaje, a to je najbolji dokaz da je tržište živo...A gledajući sada ovo su do sada najviše cijene ikada, očekujemo još uvijek neki porast, ali ne preveliki, a o tome opet ovisi niz faktora koji na kraju formiraju cijenu.

Zoran Marasović, vlasnik agencije za nekretnine

Tonske izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.