Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako ćemo birati naše Europarlamentarce?

07.03.2013.

13:34

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polovicom idućega mjeseca hrvatski građani po prvi puta biraju svoje zastupnike u Europski parlament. Za razliku od lokalnih i parlamentarnih izbora, moći će zaokružiti konkretno ime i prezime kandidata kojega žele kao svoga predstavnika u europarlamentu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izbore za europarlament raspisao je za 14. travnja, a stranke, koalicije i građanske liste Državnom izbornom povjerenstvu predaju se zaključno do ponoći 18. ovoga mjseca. Tko će biti kandidati još uvijek uglavnom ne znamo, no poznato je da će čitava Hrvatska biti jedna izborna jedinica, a moći ćemo birati i konkretno ime i prezime kandidata, a ne samo listu - pojašnjava Dragan Zelić iz GONG-a.

 "Na glasačkom listiću će biti stranačke, koalicijske i nezavisne liste, a ispod svake liste imena dvanaestero kandidata. Birači će moći zaokružiti bilo kojega od tih 12 kandidata, ali samo jednoga unutar jedne liste" - ističe Zelić.

A u slučaju ako zaokružimo kandidata s jedne liste, te posebno drugu stranačku listu, Zelić ističe da taj glas neće ići tom kandidatu nego stranci koja je zaokružena. Ima još niz detalja o kojima javnost državne institucije trebaju iscrpno upozoriti. Jer, dodaje Zelić, strah nas je da će biti velik broj nevažećih listića.

Posebnost ovih izbora je i u tome što na njima mogu glasovati svi državljani europske unije koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Stoga ni ne čudi da zastupnici nisu okupljeni prema zemlji iz koje dolaze, već prema političkom mišljenju, i trenutno postoji osam političkih skupina podsjeća naša dopisnica iz Brisela Vera Tomašek, navodeći primjer kada se glasovalo o prijedlogu rumunjske zastupnice o nastavku monitoringa nad Hrvatskom.

"Kada se ponovilo glasovanje zastupnica je bila šokirana, jer su za njezin amandman glasovali samo ona i još jedan pučanin, dok su drugi pučani bili protiv. To je samo primjer da ne moraju uvijek glasovati u skladu s dogovorom unutar političkih skupina" - ističe Tomašek.

Hoće li među hrvatskim zastupnicima biti i Zadrana vidjet ćemo nakon objave kandidacijskih lista. Ambicija ne nedostaje: Ingrid Antičević-Marinović bez obzira na nedavni gaf teško će se odreći briselskih klupa, a kao kandidat već se spominje i laburist Drago Čulina. U svakom slučaju, pričekajmo i kampanju u kojoj sigurno neće manjkati varijacija na temu: Pipl mast trast as.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina