Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako do besplatne promocije ruralnog turizma i lakšeg kreiranja budućih zakonskih odredbi u tom sektoru

30.03.2022.

12:12

Autor: Anita Perica

Upis u digitalni katalog ruralnog turizma

Upis u digitalni katalog ruralnog turizma

Foto: ilustracija / Udruga ruralnog turizma Hrvatske

Upišite se u nacionalni Digitalni katalog seoskog turizma! Taj je poziv samo dio aktivnosti koje Udruga ruralnog turizma Hrvatske provodi s ciljem besplatne promocije ruralnog turizma naše zemlje na domaćim i na inozemnim tržištima. Katalog se objavljuje na mrežnim stranicama Ministarstva turizma, a jedan od ciljeva je i stvaranje središnje baze podataka koja bi olakšala kreiranje budućih zakonskih odredbi u tom sektoru. 

U Hrvatskoj nažalost nema središnje evidencije o tome koliko je pružatelja usluga u ruralnom turizmu pa je uz besplatnu promociju takvih usluga i stvaranje objedinjene baze podataka za taj sektor također jedan od ciljeva ovoga projekta – ističe voditeljica Udruge Aleksandra Kuratko Pani:

Trenutno je u katalog upisano 55 objekata, rekla bih svega 55 objekata iz cijele Hrvatske, imajući u vidu da po nekim našim internim pretpostavkama u Hrvatskoj nas ima tisuću ako ne i nešto više…

Poljoprivredna gospodarstva koja imaju registrirane vinarije, kušaonice, izletišta, objekte za smještaj, etno sela i drugo upisom u nacionalni Digitalni katalog seoskog turizma stječu pravo na besplatnu promociju putem mrežne stranice Hrvatske turističke zajednice, a podaci će biti prevedeni na više svjetskih jezika:

Uz dobru pripremu sam taj upis traje 15-20 minuta, a vjerujemo da su koristi koje će naši pružatelji usluga od toga imati zaista višestruke.

Uz ostalo, olakšati kreiranje budućih zakonskih odredbi u tom sektoru:

Trenutno nas regulira, opet po nekakvoj našoj procjeni, preko 150 različitih zakona i pravilnika, znači s tim svojim izmjenama…

Cilj je stvoriti hrvatski model seoskog turizma, okvir koji bi poljoprivrednicima bio primamljiv, dostupan i lako izvediv:

Zašto je to važno? Važno je zbog toga što bavljenje turizmom i ugostiteljstvom na poljoprivrednim gospodarstvima ustvari donosi puno veće prihode od onih koje netko može imati ukoliko se bavi isključivo poljoprivredom.

Time ne poboljšavaju samo životni standard svojih obitelji već – zaključuje Kuratko Pani - i lokalnih zajednica u kojima djeluju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.