Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako do kvalitetnijeg kadra?

06.02.2019.

09:06

Autor: HRT Radio Zadar

Kako do   kvalitetnijeg kadra?

Kako do kvalitetnijeg kadra?

Foto: - / -

U Zadarskoj županiji održan je sastanak predstavnika županije, Obrtničke komore, Obrtničke i Strukovne škole s predstavnicima poslodavaca u zanimanju dimnjačar i staklar koji su upozorili na kroničan nedostatak kvalitetne radne snage u tim zanimanjima.

Uz predstavnike poslodavaca na  sastanku  su aktivno sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije  Ivan Šimunić, predstavnica Obrtničke komore Zadarske županije Lidija Udiljak, ravnateljica Obrtničke škole Gojka Matuline Silvana Ujdur Bilan, te ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.


Povod za sastanak bila je činjenica da postoji kroničan nedostatak kvalitetne radne snage u navedenim djelatnostima, a strukovno obrazovanje koje podržava i definira učenje na radnom mjestu, predstavlja jedan od najjkvalitetnijih načina da se dođe do kvalificirane radne snage. Obrtnička komora Zadarske županije, Ured za obrazovanje u suradnji sa Upravnim odjelom za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, te strukovnim školama želi  u suradnji s  poslodavcima  kreirati upisnu politiku, jer samo partnerski odnos poslodavca i Škole (teorija+praksa) predstavlja pravi put do cilja: kvalitetan i školovan radnik, koji je odmah po završetku  školovanja spreman uključiti se u svijet rada bez dodatnih  (i skupih) edukacija. 
Nakon uvodne riječi  pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivana Šimunića, predstavnica Obrtničke komore zadužena za provođenje strukovnog obrazovanja  Lidija Udiljak ukratko je objasnila ulogu poslodavaca u načinu školovanja za navedena zanimanja i trenutnu mogućnost školovanja u Republici Hrvatskoj. Detalje o nastavnom programu  za navedena zanimanja istaknuo je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.  Uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj su predstavnici poslodavaca iznijeli svoja očekivanja, ali i vrlo zanimljive prijedloge u smislu daljnjeg razvoja zanimanja staklar, kao što su pružanje tehničke i stručne podrške školama u razvoju zanimanja i ujedinjavanja više strukovnih škola na području Županije kako bi se spojile  perspektivne smjernice i kreativni (umjetnički) izraz koji postoji  u tom zanimanju s obzirom na postojanje Muzeja antičkog stakla  u našem Gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.