Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako do poticaja vrijednih i 100 000 eura?

02.05.2016.

12:51

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaštita autohtonosti i certificiranje domaćeg proizvoda pokazali su se kao pravi put za proboj na tržištu, kako domaćem tako i europskom. Stoga je svaki poticaj za zaštitu proizvoda i njegovu promociju itekako dobro došao.

Jedan od deset proizvoda koji su zaštićeni na europskoj razini je ekstra djevičansko maslinovo ulje sa Cresa. Još 4 ulja su pred samim finišom zaštite , iz Istre, otoka Krka, Šolte i Korčule. I Zadarska županija u suradnji sa zadarskim Sveučilištem podupire definiranje autohtonih sorti ovoga područja s ciljem zaštite nekih od ulja sa zadarskog područja.

Hrvatska godišnje uvozi 2 500 tona ulja. Unatoč toj negativnoj uvozno-izvoznoj bilanci dobra stvar je što to govori i o značajnom prostoru za unaprjeđenje proizvodnje maslinova ulja. Želja je to ne samo maslinara već i domaćih potrošača što je vidljivo na brojnim sajmovima i manifestacijama. Ministarstvo poljoprivrede stoga nastoji potaknuti proizvođače na zaštitu njihovih proizvoda, ističe pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barač:


Želim istaknuti mjeru 3 programa ruralnog razvoja. Već početkom mjeseca objavit će se natječaj u okviru mjere 3.1., gdje oni proizvođači koji žele ući u taj sustav kvalitete koji završava s jednom od oznaka zaštite imaju iskoristiti mogućnost do 3 000 eura godišnje za pokriće troškova certificiranja i ulaska u sustav kvalitete.

Tijekom lipnja slijedi novi natječaj:

Za sve skupine proizvođača kao moguće korisnike bit će raspisan natječaj u okviru podmjere 3.2, gdje je u programskom razdoblju osiguran iznos do 100 000 eura naravno prevedeno u hrvatske kune, za promociju i marketinške aktivnosti vezano za približavanje njihovih proizvoda potrošačima.

Naravno ne nudi se samo novac za zaštitu autohtonosti proizvoda i njegovu promociju. Kroz europske fondove potiče se i podizanje višegodišnjih nasada, među njima dakle i nasada maslina, potom u investiranje u otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta i ulaganje u najsuvremeniju tehnologiju u tim uljarama. Ti se natječaji mogu očekivati vrlo skoro i ti novci su nam na raspolaganju u programskom razdoblju do 2020 godine, ističe pomoćnik ministra Zdravko Barač.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.