Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako doskočiti najezdi bankomata?

23.08.2019.

11:29

Autor: Vladimir Šetka

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Iako se još od studenoga prošle godine grad Zadar počeo ozbiljno baviti problemom bankomata u staroj gradskoj jezgri, način na koji se može doskočiti njihovom prevelikom broju, formaliziran je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, potkraj prošle godine, usvajanjem Odluke o komunalnom redu.

Lani ih je na Poluotoku bilo oko pedeset, a ove godine niknulo je desetak novih, pa su komunalni redari pobrojali 64 bankomata u zadarskoj povijesnoj jezgri. Većina postavljenih bankomata nema suglasnost konzervatora i većim su dijelom u vlasništvu stranih novčarskih ustanova, a u manjoj mjeri poslovnih banaka.

Bankomati smješteni u gradskim poslovnim prostorima nisu postavljeni bez potrebnih suglasnosti i rješenja kaže pročelnik za komunalnu djelatnost Robertino Dujela. Podsjeća na sastanak predstavnika grada, konzervatora i obrtnika iz studenoga prošle godine: Ideja je bila u tom trenutku da konzervatori definiraju izgled tih bankomata, bez jakih, agresivnih boja, bez svijetlećih reklama koje su neprihvatljive u povijesnoj jezgri, kako bi se veći dio tih, prihvatljivih, legalizirao i dobio suglasnost konzervatora. 

Komunalni redari su u međuvremenu popisali bankomate i sve proslijedili konzervatorima: Od studenog 2018. godine mi čekamo smjernice konzervatorskog odjela u Zadru, koji su prihvatljivi a koji nisu, od slučaja do slučaja. Kako smjernice tijekom proljeća nismo dobili, stigao je iz Ministarstva kulture dopis da komunalno redarstvo, odnosno jedinica lokalne samouprave preuzme dio ovlasti nad najezdom tih bankomata. Mi Ministarstvu odgovaramo našim konkretnim prijedlozima.

A u međuvremenu je u zakonskom roku donesena i Odluka o komunalnom redu: Mi smo jasno tom odlukom definirali sutuaciju, odnosno našu namjeru s bankomatima koji nemaju ishodovano odobrenje Konzervatorskog odjela u Zadru. Situacija je gotovo ista kao i u Dubrovniku i u istoj smo poziciji.

Što prevedeno znači, da će se na isti način kao i u Dubrovniku rješavati pitanje bankomata bez potrebnih suglasnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.