Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako im objasniti da ne smiju zagrliti prijatelje?

27.04.2020.

13:12

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Današnjim otvaranjem trgovina, knjižnica, muzeja te ponovnom uspostavom gradskoga prijevoza ušli smo u prvu fazu popuštanja mjera i započeli povratak u kakvu-takvu normalizaciju života.

Ukoliko epidemiološki uvjeti dopuste to će uskoro značiti i povratak u škole učenika razredne nastave predviđen 11. svibnja. S tim u vezi mnogo je nepoznanica, pitanja i dvojbi o kojima će sutra na sastanku s osnivačem razgovarati ravnatelji zadarskih osnovnih škola. 

Povratak u škole dio je treće faze popuštanja epidemioloških mjera, a kako je najavljeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer Civilne zaštite izradit će preporuke i upute za povratak školaraca - polaznika razredne nastave u klupe. Da to neće biti nimalo jednostavan posao razvidno je iz samo dijela razmišljanja koja su s nama podijelili neki od ravnatelja zadarskih osnovnih škola:

       Kao ravnatelj stvarno ne znam kako uopće to osigurati s obzirom da smo mi velika škola. Naša škola Šimuna Kožičića Benje je jedna od tri najveće škole u Hrvatskoj, imamo prosječno po 25 učenika u učionici. Ne vidim način kako se to može odraditi u našoj školi - kaže nam ravnatelj te škole Dražen Adžić i nastavlja:

       Gledajte, znači mora biti i provjera temperature na ulazu u samu zgradu i distanca u samoj učionici, znači da ne bi moglo doći više od pola učenika u jedan razred...

Ukoliko roditelji odluče ne poslati dijete u školu, a odluka je upravo na njima, znači li to kako će pojedini nastavnici morati istovremeno voditi i nastavu na daljinu, i onu za katedrom - upozorava uz ostalo Jagoda Galić ravnateljica OŠ Šime Budinića:

       Jako puno pitanja. Postoje roditelji koji spadaju u rizične skupine koji ni pod razno ne žele djecu slati u školu dok neki drugi roditelji to podržavaju možda iz razloga što se moraju vratiti na posao što je na neki način dobro i u redu da se vrate na posao… 

A kako tek školarcu objasniti da ne zagrli prijatelja nakon što se tako dugo nisu vidjeli:

       Mislim da to njima najviše nedostaje. Lako za ocjene, nastavu, učiteljice nedostaju, ali ono prijateljstvo, igranje, najbitnija stavka u djetinjstvu to će biti velika enigma kako to odraditi.

Od štrajka, preko pandemije, nekima i potresa, do suživota s virusom protiv kojeg nemamo ni lijeka ni cjepiva – pa ipak optimizma ne nedostaje:

       A to ćemo se ravnati po datom trenutku, znači po svim visokim instancama od ministarstva pa do osnivača, mi imamo sutra sastanak s osnivačem o izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, i sve pomalo, pa ćemo se polako uvoditi u to, a kažem, par dana prije 11. svibnja ćemo biti upoznatiji pa ćemo vam moći nešto više reći.

Poželimo još svima dobru epidemiološku situaciju, ako je ikako moguće onaj scenarij da virus zauvijek nestane.

Ravnateljica Jagoda Galić i ravnatelj Dražen Adžić - izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.