Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako je dugotrajna suša utjecala na podvelebitsku dagnju?

31.08.2022.

13:51

Autor: V. Šetka/HRT-Radio Zadar

Dagnje u podvelebitskom području

Dagnje u podvelebitskom području

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Sudeći po tvrdnjama nekih uzgajivača daganja u podvelebitskom području visoke temperature mora i slab dotok slatke vode smanjili su urod školjaka. Kod nekih uzgajivača i za polovinu lanjske količine.Na uzgajalištu daganja u Modriču zatičemo uzgajivača Dražena Štuca. U sezoni izlova znao bi ubrati i do sedamdeset tona - ove upola manje. 


- Loše, jer je slabo planktona. Dagnja nije napredovala kako je trebala, tako da je ostala mala. Potražnja je velika, ali ne možeš dati malu dagnju, kaže nam uzgajivač. 


Štuc ističe kako to nije jedini problem. - Ima tu još jedan problem - orada, odnosno podlanica. Naime što god nasadimo u šestom i sedmom mjesecu pojede riba, kaže nam podvelebitski uzgajivač. 


Dr. Tomislav Šarić s Odjela za akvakulturu zadarskoga Sveučilišta kaže kako je indeks kondicije, odnosno količina koja se nalazi unutar ljuštura ovisi o dostupnosti hranjivih tvari.


- Ove godine imamo puno manje oborina, pa je i manje podzemnih voda, jer te podzemne vode kada dođu u Velebitski kanal podižu hranjive tvari koje se nalaze na dnu, omogućavajući tako život i drugim organizmima - fitoplanktonu, zooplanktonu i kasnije veću količinu organske tvari kojom se školjkaši hrane.Tako da je svakako manja količina vode jedan od uzroka slabijeg indeksa kondicije, kaže dr. Šarić. 


Situacija u Novigradskom moru ipak je malo drukčija. - U Novigradskom moru, zbog rijeke Zrmanje, obično imamo veću količinu hranjivih tvari, pa i u ovom periodu indeks kondicije je još uvijek, recimo, zadovoljavajući za potrošače. U Novigradskom moru indeks kondicije čak zna biti vrlo dobar kroz lisopad, pa i do početka studenoga, ističe zadarski stručnjak. 


Osim količine hranjivih tvari na veličinu školjke utječe i temperatura mora te mrijest.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.