Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako je muškarac (65) prevario državu i utajio više od 84 milijuna kuna?

18.02.2020.

15:20

Autor:

Kako je muškarac (65) prevario državu i utajio više od 84 milijuna kuna?

Kako je muškarac (65) prevario državu i utajio više od 84 milijuna kuna?

Foto: - / -

Slovenski državljanin S.O. (65) jučer je uhićen te kazneno prijavljen za utaju poreza i druga kaznena djela iz područja gospodarskoga kriminaliteta. Policija ga sumnjiči da je od 2017. godine državni proračun oštetio za više od 84,5 milijuna kuna protuzakonitom trgovinom duhanom.

 

S.O., direktor i jedini zaposleni u trgovačkom društvu iz Mandra na otoku Pagu, uhićen je prilikom ulaska u Hrvatsku iz Slovenije te sproveden u zadarsku Policijsku upravu. Sumnja se da je od 2017. godine u čak 11 navrata trgovao duhanom iako njegovo društvo pri Ministarstvu financija nije bilo registrirano za tu djelatnost. Stoga je u kriminalističkom istraživanju sudjelovala i Carina, kaže šef splitskog ureda Ivica Knez. Dodaje kako je duhansku sirovinu kupovao na području država EU-a, te je kasnije prodavao u Irskoj, Nizozemskoj i BiH bez da je platio poreze i trošarinu.  

Tvrtka na zadarskom području posluje više od 10 godina. U poreznom nadzoru je zadnje dvije godine, no dug prema državnom proračunu još nije podmiren. No, to ni ne čudi, jer je uhićeni 65-godišnjak stari znanac policije i pravosuđa u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Protiv ovog 65-godišnjaka već je podignuta pravomoćna optužnica USKOK-a za druga kaznena djela. Također imamo saznanja da se protiv njega za ista ili slična kaznena djela vode postupci u Republici Sloveniji te Bosni i Hercegovini, potvrdio je voditelj službe kriminalističke policije u Zadru Bore Mršić. 

Za očekivati je da će Općinsko državno odvjetništvo nakon što od policije preuzme slučaj od suca istrage zatražiti njegovo zadržavanje u istražnom zatvoru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.