Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako je "petorka" varala lakovjerne starije muškarce?

06.05.2019.

13:23

Autor:

Kako je "petorka" varala lakovjerne starije muškarce?

Kako je "petorka" varala lakovjerne starije muškarce?

Foto: - / -

Zadarska policija razotkrila je i uhitila dio kriminalne skupine s karlovačko-velikogoričkog područja, koja je na brutalan i perfidan način uz prijetnje varala starije muškarce sa zadarskoga područja. Uhićena su dvojica muškarac i jedna žena, dok su dvojica prevaranata u bijegu.

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba sa karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih dijela Prijevara, Iznuda, Protupravno oduzimanje slobode i drugih kaznenih dijela počinjenih na štetu više osoba sa zadarskog područja.

Naime članovi ove kriminalne skupine su u međusobnom dogovoru, s ciljem ostvarivanja znatne imovinske koristi, od mjeseca ožujka do listopada prošle godine, obilazeći gradske kvartove po Zadru pomno birajući žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernost i sličnih vrlina, stupali u kontakt sa svojim žrtvama, nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te iskorištavajući žrtvinu bespomoćnost iste brutalno varali i iskorištavali.

Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti, osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Republici Hrvatskoj. U obrađenim kaznenim djelima osumnjičeni su stekli nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna. Policija je kroz ovo kriminalističko istraživanje došla do sumnji da je prijavljena skupina, istovjetna i druga kaznena djela počinila nad većim brojem osoba sa zadarskog ali i sa drugih područja Republike Hrvatske, te apeliramo na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji.

Dana 2. svibnja ove godine u odnosu na ova kaznena djela dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim karlovčaninom, 41-godišnjakom sa velikogoričkog područja i nad 32-godišnjom gospićankom, koji su uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijevare, Iznuda i Protupravno oduzimanje slobode, privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim i 33- godišnjim karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Osumnjičena petorka je sve mobitele preprodala kroz zalagaonice u fiktivnom vlasništvu 32-godišnjeg Karlovčanina.

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka dana 28.03.2018. godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu, upoznala 72-godišnjeg zadranina, doveli ga u visoki stupanj alkohoiliziranosti, te na prijevaran način naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5.4 2018. godine sklapajući dvogodišnji pretplatniči ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite. Istog dana na istovjetan prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od 35 000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili niti navedeni minorni novčani iznos.

Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak za 10 000 EUR-a prodao kupcu iz Zagreba. Petorka je svoju kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila, tako da su 6.9.2018. godine, na istovjetan način, omamili ga, nagovorili da sjedne u njihov automobil, te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvo 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40 000 EUR-a a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom.

Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 EUR-a. Oštećenog su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Također, 4.travnja 2018. Godine u Zadru u ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja prišli su 64-godišnjem zadraninu kojeg su obradili i na istovjetan prijevaran način odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxi J7 i J5. Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.