Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako "kreativci" mogu pomoći plavom sektoru?

26.02.2019.

14:17

Autor: Božidar Kolega

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Projekt 4helix+, vrijednosti 2,2 milijuna eura sufinanciran iz EU programa INTERREG Mediteran, HGK - Županijska komora Zadar provodi od veljače prošle godine u partnerstvu s još devet institucija iz ukupno sedam zemalja europskog dijela Mediterana.

Fokus je projekta na poticanju kreativnih inovacija u sektoru plavoga gospodarstva.  

U sklopu projekta 4helix+ zadarska Gospodarska komora dvjema je domaćim tvrtkama iz područja kulturno-kreativnih djelatnosti osigurala sudjelovanje na tzv. bootkampu u Sevilli gdje su mogli predstaviti svoje znanje tvrtkama iz plavog sektora. Bila je to prilika za steći nova iskustva – kaže direktorica zadarske tvrtke Printshop - Barbara Aranza Strihić: 

Ne samo da je bitno to što, ovaj sama suradnja  ili znači kontakti s tim ljudima već za kreativni sektor je veoma bitno da vidi nešto novo, da doživi ljude, da doživi nekakve nove prilike. 

Na susretu u razgovorima s predstavnicima stranih kompanija iz plavog sektora  pokazalo se kako su najzainteresiraniji za mobilne aplikacije, internetske stranice i općenito podršku iz IT sektora, no moguća je suradnja i na drugim područjima. Europski projekti kao što je ovaj upravo pomaže logistički, ali i financijski da se naši mali poduzetnici prošire i van granica Hrvatske:

Naše tržište je nekako već popunjeno dovoljno pa se s obzirom na naše kapacitete moje firme, pokušavamo se proširiti na ostalo tržište tako da je ipak možda dobivamo i bolje poslove, i možda bolje klijente. 

Sljedeće okupljanje održat će se u Barceloni na kojem će također sudjelovati Zadrani, no posebno treba istaknuti kako će se u travnju ovaj događaj održati i u Zadru:

Kreativci iz Zadarske županije i našeg sektora ovdje će moći doći i predstaviti ponovno sebe znači stranim firmama i investitorima tako da će ponovno moći ostvariti suradnju . Znači ja bi savjetovala da se što više zadarskih firmi prijavi na projekte Zadarske županije HGK i da bude što veći odaziv.

Inače zadarska gospodarska komora  početkom veljače objavila je poziv za dodjelu inovacijskog vaučera u iznosu do 10.000 eura po projektu, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga gospodarstva. Taj novac pomoći će im istražiti poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija. Natječaj je otvoren do 31. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj web-stranici Županijske komore Zadar.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.