Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako manje trošiti električnu energiju?

04.03.2013.

14:27

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kućanstvima se troši 25 posto od ukupne potrošnje energije. Potrošnja struje je u porastu, a uređaji stari do desetak godina troše tri puta više od novih. No kako do novih u ovim kriznim vremenima?

Nove energetske oznake za kućanske uređaje, ušteda energije i mjere energetske učinkovitosti u domovima bile su teme današnje konferencije za građanstvo održane u zadarskoj vijećnici. Nove energetske oznake kućanskih uređaja predstavila je tvrtka "ELMA KURTALJ" u okviru EU Programa inteligentne energije za Europu.

U kućanstvima se troši 25 posto od ukupne potrošnje energije. Potrošnja struje je u porastu, pa je energetsko označavanje važan alat za podupiranje energetske učinkovitosti u kućanstvu. Istraživanje tržišta pokazalo je kako su potrošači spremni platiti više za proizvod koji ima veću energetsku učinkovitost, a pokazalo je također kako se u kućanstvima diljem Europe trenutačno koristi oko 188 milijuna velikih aparata starijih od 10 godina

"Kombinacija frižidera i hladnjaka starog 10 godina troši godišnje oko 900 KWh, dok isti takav novi uređaj A +++ energetskog razreda godišnje potroši 305 KWh, a to znači uštedu od 500 do 600 kuna godišnje"

Marina Čengić iz tvrtke "ELMA KURTALJ" dodala je i druge primjere.

"Perilica rublja oznake A+++ efikasnija je za 32 % od perilice razreda A. Perilica posuđa najučinkovitijega razreda A+++ troši 30 % manje struje od one koja je označena samo A razredom. Najveći potrošaći su oni kućanski aparati koji nose oznaku D ili G."

Cilj ovoga Programa inteligentne energije za Europu, predstavljenog danas u Zadru je, u konačnici unaprijediti energetsku učinkovitost naših domova. Doznali smo još nešto, dok u nekim zemljama Europe proizvođači kućanskih aparata potiču zamjenu starog uređaja za novo, osiguravaju subvencije ili povoljne kreditne linije - u nas takvih poticaja nema, a jedini poticaj je što će skuplji aparat umanjiti naše komunalne račune i tako sam sebe isplatiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.