Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako oporezovati "zimmer frei" - tema u EU-u

03.03.2023.

18:42

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Privatno turističko iznajmljivanje i porez na dohodak od tog najma teme su o kojim se kao uz još nekoliko direktiva i uredbi raspravlja i na razini EU-a, u što su uključene sve članice, a kada budemo imali više informacija o tome obavijestit ćemo javnost, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica je to rekla nakon predstavljanja rezultata završenih javnih poziva za bespovratna sredstava iz NPOO-a za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu, komentirajući poruke iz HUP-a da treba povećati oporezivanje turističkih iznajmljivača "paušalaca" te da rentijerstvo treba oporezivati kao druge vrste dohotka, primjerice plaće.


Ministrica je dodala da se na razini EU raspravlja o mnogo direktiva, pa i onoj naziva "short rentals", kao i da je već s 1. siječnjem ove godine na snagu stupila direktiva koja govori o razmjeni podataka između internetskih platformi (rezervacijskih) i povezivanju s poreznim sustavima svake države članice.


To je ocijenila velikim iskorakom te dodala da se i dalje raspravlja kakav će biti sustav oporezivanja.


Vizek: Nisko oporezivanje potiče sadašnju strukturu smještaja


Na isto pitanje je odgovorila i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, Zagreba, koja je bila na predstavljanju rezultata javnih poziva u MINTS-u, napominjući da "znamo kako je turističko iznajmljivanje jedno od najmanje oporezivanih djelatnosti u Hrvatskoj i to onda naravno stvara poticaj za novu ponudu apartmana, stanova i obiteljskih kuća za najam".


Smatra da stoga i nije čudno što je struktura smještaja u hrvatskom turizmu takva kakva jest (s većinom kreveta u privatnom smještaju) i nešto što se ne može tako lako promijeniti, a s obzirom da je nedostatak tog poreza jedan od glavnih faktora toga, to jednostavno treba promijeniti.


"Čuli smo i da se na razini EU priprema direktiva za to, a i znamo da na razini Europske komisije postoje mnoge inicijative o uređivanju privatnog iznajmljivanja i vjerujem da će tu biti velikih napredaka i da će se provesti i u hrvatskom zakonodavstvu kako bi se i struktura smještaja u turizmu promijenila s ciljem većeg udjela kolektivnog smještaja tj. hotela i sličnog”, kazala je Vizek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.