Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako osuvremeniti knjižnice?

10.10.2013.

13:16

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Položaj knjižnica u današnjem društvu, utjecaj novih tehnologija na njihov rad, te kako ih osuvremeniti - neka su od pitanja i tema o kojima u Zadru raspravlja 200-tinjak domaćih i stranih knjižničara.

Većina smatra kako knjižnica više ne smije biti mjesto gdje se samo posuđuje ili vraća knjiga, već mjesto susreta, druženja i raznih kulturnih događanja za sve generacije.

Zbog dostupnosti informacija i čitateljskih materijala na internetu, sve veće raširenosti takozvanih E čitača, postoje razmišljanja koja najavljuju nestanak narodnih knjižnica. Naime, poznato je kako se u svijetu tiska sve manje, a privatne knjižare se zatvaraju zbog slabog prometa. Još jedno upozorenje možda, zbog sličnosti posla, možemo pronaći u nestanku videoteka, koje su sve donedavno, svakoga vikenda bile pune građana koji posuđuju filmove. Naravno narodne knjižnice financiraju se javnim novcem, odnosno nisu tržišno osjetljive, no ukoliko će u budućnosti biti prazne, postavit će se pitanje zbog koga su otvorene.

"Konkurencija je velika i ako se knjižnica shvati kao neka tradicionalna posuđivaona, knjižnica koja na taj način posluje više vjerojatno neće moći poslovati i jednostavno morat će prilagoditi svoje aktivnosti." - ističe Kristijan Ulak iz koprivničke knjižnice "Fran Galović".

Njegov kolega ravnatelj zadarske Gradske knjižnice Ivan Pehar mišljenja je da više nije u modi ona knjižničarka od prije 30-40 godina s velikom punđom koja je sjedila kao inventar. "Danas je zaista tu mladi čovjek koji dolazi, prilazi korisniku s njim razgovara, koji ga kao u trgovini u neku ruku želi pridobiti i mislim da smo u tom pravcu dobro krenuli" - istaknuo je ravnatelj Pehar.

Zbog svega navedenog većina knjižničara smatra kako knjižnica danas mora postati treći prostor, odnosno mjesto koje građani, nakon doma, posla ili škole, prvo posjećuju, i gdje se osim posuđivanja i vraćanja knjiga, organiziraju razna druženja i kulturna događanja za sve generacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.