Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako postati pilot na jedan dan?

13.10.2019.

11:52

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Jedna od najdugovječnijih zadarskih udruga svakako je Aeroklub Zadar. Otkako ga je davne 1947. godine osnovala grupa zadarskih gimnazijalaca i entuzijasta, do danas razvija sekcije zrakoplovnog i raketnog modelarstva te uvodi novitete u radu.

Gostujući u programu Radio Zadra, tajnik kluba Ted Vrkić i voditelj v.r. kabineta Ivica Stručić predstavili su upravo novitete u radu udruge. U svrhu popularizacije motornog zrakoplovstva i letenja, početkom ove godine krenuo je projekt „budi pilot na jedan dan” namijenjen srednjoškolcima i zaljubljenicima u avione. Također, prateći trendove i razvoj tehnike, Ivica Stručić je osposobio i modernizirao kabinet virtualne stvarnosti u kojem preko simulatora svi znatiželjnici mogu „iskusiti” letenje koristeći posebne naočale i sjedalicu spojene na kompjuter.

Iako se može činiti kao znanstvena fantastika, Stručić napominje kako današnja napredna tehnologija pomaže iskusiti uvjete koji vladaju u zraku i time potencijalnim pilotima poslužiti kao prvi korak, prije stvarnog polijetanja.

- Trenutno su nam najmlađi članovi učenici osmog razreda osnovne škole. Imaju veliku želju za učenjem, sve ih zanima, pa s njima redovito prolazimo obuku, od osnovnih koraka prema nešto složenijim, kad je letenje u pitanju, točnije simulacija letenja u našem v.r. kabinetu, otkrio nam je Ivica Stručić, koji je na ideju o uvođenju simulatora letenja došao kao veliki zaljubljenik u letenje.

- Cilj nam je približiti široj javnosti i pobuditi interes kod mladih da svatko osrednjeg zdravlja i velike želje za letenjem može ostvariti svoj san. „Budi pilot na jedan dan“ namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima, odnosno učenicima završnih razreda srednjih škola, kako bi se kod njih pobudilo, ili još više potaknulo postojeću ambiciju da odaberu letenje kao svoju buduću profesiju, istaknuo je Ted Vrkić dodavši kako se ideja u klubu pojavila inspirirana sličnim programima koji postoje dugi niz godina u svijetu.

Svi zainteresirani mogu doznati više o radu Aerokluba, projektima i radionicama koje trenutno postoje na facebook stranici kluba, kao i na mail adresi aeroklubzadar@gmail.com.

Razgovor u cijelosti poslušajte ovdje. 

aeroklub zadar razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.