Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako pravilno zaokružiti glasački listić?

06.11.2015.

11:16

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

8. studenog birači će ponovno izabrati predstavnike koji će ih zastupati u hrvatskom saboru, najvišem predstavničkom tijelu hrvatskih građana i nositelju zakonodavne vlasti. Novost je kod ovih izbora preferencijalno glasovanje.

Ovim je izborima svojstveno da birač može dati glas za listu i može dati preferirani glas osobno nekom kandidatu. To znači da određeni kandidat putem preferencijalnog glasovanja može direktno biti izabran u Sabor bez obzira koji je na listi. Kao uvijek glasuje se samo za jednu listu tako da se zaokruži redni broj liste. Ako birač želi jednom kandidatu ili kandidatkinji na toj listi dati prednost pred ostalima, dodatno treba zaokružiti i redni broj ispred imena i prezimena kandidata ili kandidatkinje na toj listi. Zaokruži li kandidata na drugoj listi taj se glas neće važiti.  Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Goran Čular:

Preferencijsko glasovanje je jedna mogućnost da se unutar u načelu razmjernog izbornog sustava birači svojom kolektivnom odlukom utječu na redoslijed izabranih kandidata na listi, dakle drugim riječima da mogu direktno utjecati na personalni sastav parlamenta. 

Možete naravno i ne iskoristiti svoje preferencijalno pravo te zaokružiti samo redni broj ispred liste. Upute na koji način glasati nalaze se na dnu glasačkog listića te u GONG-u poručuju da ih dobro proučite prije glasovanja. Dragan Zelić:

Neka birači uzmu svoje vrijeme. Dakle nema nikakve žurbe, neka dobro prouče glasački listić i odaberu svog kandidata ili kandidatkinju. Dakle samo jednog mogu zaokružiti ili jednu. 

Na ovim izborima se glasuje i za predstavnike nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Zamjenica izbornog povjerenstva IX  izborne jedinice, Jadranka Nižić Peroš:

Birački je odbor dužan kada dođe glasovati predstavnik neke nacionalne manjine uputiti ga da on može glasovati ili za listu ili na nacionalnu manjinu, i ovisno o njegovoj odluci će mu se uručiti glasački listić. Znači nema duplog glasovanja. Ne može reći da će glasovati i za listu i za nacionalnu manjinu nego će se na biračkom mjestu odlučiti za koga on želi glasovati.

Podsjećamo, birači moraju ponijeti dokument temeljem kojeg se mogu identificirati. Osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, znači nekakav dokument temeljem kojeg se može utvrditi njegov identitet i to dokument sa slikom. 

Inače u Zadarskoj županiji imat ćemo ukupno 249 biračkih mjesta, osigurano je jedno biračko mjesto u zatvoru, pomorci će moći glasovati na 11 brodova Tankerske plovidbe, 2 biračka mjesta su osigurana za osobe u ustanovama socijalne skrbi, dok će na jednom biračkom mjestu na Poluotoku glasovati osobe koje dolaze iz drugih izbornih jedinica.

Donosimo i vizualni pregled mogućih kombinacija glasovanja te koji je način ispravan, a koji ne. 

 

Ako birač zaokruži redni broj samo ispred naziva liste, a nije dao glas kandidatu glasački listić je važeći.  

 

 

Ako on zaokruži samo jednu listu, a kandidatu s druge liste je dao glas, u odnosu na listu glasački listić je važeći, dok je preferirani glas koji je dao kandidatu nevažeći. 

  

Ako je birač dao preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić je važeći u odnosu na listu bez obzira da li je redni broj ispred te liste zaokružen ili ne, dok se preferirani glasovi za kandidate neće uvažiti.

 

 

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s određene liste, a nije zaokružio redni broj ispred te liste glasački listić je važeći kako u odnosu na glas za listu tako i za preferirani glas za kandidate s te liste. 

Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj ispred jedne od tih lista glasački listić je važeći u odnosu na glas za listu kao i za preferirani glas s te liste ukoliko je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.