Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako prevenirati nasilje?

12.11.2013.

17:24

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Silovanje maloljetne djevojke u Zadru samo je jedan od slučajeva sve češće eskalacije nasilja u našem društvu. Odgovornost za ovaj nasilni čin nije samo na roditeljima, već na široj društvenoj zajednici, izjavio je za naš radio psiholog Dario Vučenović.

To nije čudno samo za Hrvatsku već i za Europu u kojoj se sve češće događaju slučajevi nasilja, kaže voditelj Obiteljskog centra Dario Vučenović i sam užasnut slučajem silovanja ove maloljetne djevojke:

        " I u Europi se primjećuje da su pojave nasilja, silovanja eskalirale u vrijeme recesije. "  

Propustili smo prevenirati nasilje, ističe voditelj Obiteljskog centra u Zadru:

        " Za generacije koje su sada u dobi od 16 do 25, 26 godina propustili smo prevenciju koja se treba  provodit još od vrtića, učenje nenasilnom  ponašanju,  koje treba vrlo rano učiti s djecom. Značajno je da sada postoji čitav niz preventivnih programa, ali rezultate  provođenja možemo očekivati tek za nekoliko godina."

Vučenović ističe kako ne postoji opravdanje za ovakav čin, a odgovornost nije samo na roditeljima već na široj društvenoj zajednici:

        " Uvijek je tako u ovakvim slučajevima. Odgovornost pada na širu društvenu zajednicu, koja mora nešto učiniti da bi se to promijenilo. Ni susjedi ni prijatelji, nitko ne smije zatvarati oči pred nasiljem nego na nasilje oštro i drastično reagirati." 

A presude koje se izriču za ovakva kaznena djela trebaju biti oštre kao upozorenje drugima: 

        " Jer ukoliko se takav sudski postupak počiniteljima rasteže, odugovlači ljudi imaju osjećaj da takvi počinitelji ne dobiju nikakvu kaznu, da se izvuku i onda imamo ponavljanje takvih djela kod istih počinitelja, odnosno na neki način mogu poticati i ostale mlade da se tako ponašaju jer smatraju da neće imati posljedica. "

Svaki oblik nasilja, makar bio verbalni, treba prijaviti. To je početak, kaže psiholog Dario Vučenović iz Obiteljskoga centra, a žrtvama nasilja savjetuje:

        " Uvijek moramo naglasiti da je ispravno i da će najbolje pobijediti svoju traumu ukoliko prijave to nasilje. Na taj će  način  nabolje vratiti svoje psihičko zdravlje i stabilnost.  I ono što je važno preventivno će djelovati na buduće takve slučajeve. " – poručio je Dario Vučenović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.