Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako prijaviti štetu na opožarenom poljoprivrednom zemljištu?

24.08.2017.

16:03

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede oformila je skupinu koordinatora na opožarenim područjima u četiri dalmatinske županije. Tko su koordinatori za Zadarsku županiju - pogledajte u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Koordinatori daju tehničke preporuke za sanaciju poljoprivrednog zemljišta, trajnih nasada  i ostalih proizvodnih resursa s ciljem revitalizacije poljoprivredne proizvodnje te pružaju stručnu pomoć kod prijave na Natječaj za operaciju 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“.

Koordinatori upravo popisuju područja na kojima je proglašena elementarna nepogoda – požar. Temeljem tih informacija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju definirat će se popis poljoprivrednika i točan popis zemljišnih parcela (ARKOD) obuhvaćenih nepogodom.

Nakon toga će kontaktirati registrirane poljoprivrednike, ali i one koji nisu trenutno upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i ARKOD, a koriste poljoprivredno zemljište na opožarenom području. Pregledat će prijave šteta (obrasce) kako bi ustanovili status poljoprivrednog gospodarstva i prihvatljivost za prijavu na Natječaj, a svim zainteresiranima pomoći će u pripremi prijave.

Koordinatori u Splitsko-dalmatinskoj županiji:

Žarko Kovačić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/5408-421

Lea Puharić-Visković, dipl. ing. agr.,  viši stručni savjetnik, 091/4882-932

 

Koordinatori u Šibensko-kninskoj županiji:

Marko Dobrić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/4882-731

Ivica Kosor, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/4882-861

 

Koordinatori u Zadarskoj županiji:

Žarko Lovrinov dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-834

Mr. sc. Hrvoje Klarić., viši stručni savjetnik, 091/4882-833

 

Koordinatori u Dubrovačko-neretvanskoj županiji:

Ante Mijić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-954

Milenko Buljubašić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-948

 

Pozivam sve poljoprivrednike da se s punim povjerenjem obrate stručnjacima Savjetodavne službe, kako bi što lakše popisali štetu na svojim gospodarstvima te se prijavili na natječaj za  što bržu obnovu svog poljoprivrednog potencijala" - izjavio je danas ministar Tomislav Tolušić - te dodao "imamo dovoljno vremena da svi pripreme dokumentaciju, sve se stigne popisati i prijaviti do listopada".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.