Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako privući goste dubljega džepa?

17.03.2019.

12:44

Autor: F. Buzov

Nel Pavletic/PIXSELL, ilustracija

Nel Pavletic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Kako u predsezoni i posezoni u Dalmaciju privući nove goste dubljeg džepa i što je to turizam posebnih interesa - neke su od središnjih tema međunarodne konferencije koja je okupila 50-ak domaćih i stranih turoperatora i predstavnika putničkih agencija.

Konferencija se već drugu godinu organizira u Splitu, a za nas je zanimljiva jer uključuje obilazak zadarskog područja i provjeru ponude koja bi trebala zadovoljiti takav profil gostiju. Govorimo o turizmu posebnih interesa, o gostima koji traže individualni pristup - kaže nam u ime organizatora konferencije - Udruge destinacijskih menadžment kompanija Dalmacije Dragan Kostadinović. Riječ je najčešće o parovima ili manjim VIP-grupama od pet-šest osoba, koji traže kvalitetu, doživljaj i raznolikost. Nije im problem potrošiti tri-četiri tisuće eura za tjedan dana, dodaje Kostadinović. 

Ponuda se prije svega oslanja na gastronomiju, aktivni turizam i kulturu. Dalmacija je to prepoznala - svake godine ta je ponuda sve bogatija, vidljivo je to i na zadarskom području, ističe Kostadinović. 

Preduvjet svega je i dobra povezanost zračnim linijama. To nam naglašava direktorica jedne velike tvrtke iz Poljske koja se posvetila organizaciji kongresa. U Hrvatskoj su za sada radili samo u Dubrovniku, no upoznata je kako je i Zadar povezan s direktnim letovima iz Poljske. " Moji klijenti traže ponudu u kojoj mogu birati, primjerice da im se ručak iz restorana može servirati i na nekom drugom, njima zanimljivom mjestu, da im se nudi autohtona hrana. 

Tu govorimo o takozvanom «tailor-made» turizmu gdje klijent izrazi svoju želju gdje želi provesti odmor, a nakon čega se osmišljava individualni program prilagođen tim željama u detalje.

Gledajući širu sliku, velika potražnja koja je u turizmu vladala nekoliko godina sigurno je za nama, rečeno je na međunarodnoj konferenciji o turizmu "posebnih interesa", koji je tako privukuo turoperatore iz zemalja Europe i Sjedinjenih Država. Manje rezervacija u ovom trenutku imaju i druge konkurentske zemlje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.