Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako privući turiste u Ravne kotare?

13.03.2023.

11:36

Autor: Božidar Kolega

Povijest u kamenu

Povijest u kamenu

Foto: - / -

Dok Zadar iz godine u godinu ruši turističke rekorde, njegovo zaleđe unatoč svojim potencijalima još uvijek nije turistički valorizirano na pravi način. 

Iako posljednjih godina postoje pozitivni pomaci, privući veći broj turista u Ravne kotare nije lako. Prvo, jer je turistima lakše prodati već svjetski poznate brandove poput nacionalnih parkova, i drugo, jer ni sami ne znamo dovoljno o Ravnim kotarima. Rijetko koji grad se može mjeriti sa Zadrom i ponudom koju Zadar i njegovo zaleđe imaju. To je u jednu ruku i prokletstvo jer turistima ne možemo prodati sve ono što želimo kaže Tomislav Fain predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Kad spomenete nekome Ravni Kotari – OK, Benkovac – dobro, Nacionalni park Krka, Nacionalni park Plitvička jezera, Kornati , Telašćica, neki od tih brandova su poznatiji od Hrvatske, i naravno da je to svima nama koji se bavimo nekim poslom, prodajom, zaradom koji moramo od toga živjeti, naravno da nam je onda lakše izgurati taj proizvod.

Tomislav Fain

Potrebno je stoga podignuti vrijednost Ravnih kotara, odnosno kroz suradnju svih čimbenika turizma trebamo raditi na promociji naše nematerijalne baštine, koju ni sami dovoljno ne poznajemo ističe profesorica Božena Krce Miočić sa zadarskog Sveučilišta navodeći konkretan primjer

profesorica Božena Krce Miočić

Osim što se sami trebamo osvijestiti za bogatstvo koje imamo, turiste trebamo uvjeriti da se vrate. Za to su važni ne samo turistički vodiči, već i svi drugi koji turistima trebaju poručiti

Otkrili smo vam samo jedan mali dio ljepote koju ima Zadar. Trebate se vratiti. To je to. Promocija. Ajmo mu ispričati tu našu priču, vodiči, vozači, agencije, u restoranu, u kafiću. Amo ga privući da on dođe ponovno.

Tomislav Fain

A onda se otvara mogućnost da ih upoznamo s prirodnim i kulturnim vrijednostima Ravnih kotara, čime ćemo istodobno smanjiti turistički pritisak na obalu, turistima obogatiti doživljaj destinacije, a mještanima zadarskog zaleđa osigurati dodatan izvor prihoda. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.