Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako sačuvati mentalno zdravlje na radnom mjestu?

15.03.2018.

11:51

Autor: sd

foto: ZJZ-Zadar

foto: ZJZ-Zadar

Foto: - / -

Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje, upozorili su sudionici Kongresa o mentalnom zdravlju koji se održava u Zadru. O ovoj temi raspravljat se iduća dva dana, u hotelu Kolovare , a u organizaciji Odjela za psihijatriju zadarske Opće bolnice.

Posao koji obavljamo čini velik dio našeg života, na radnom mjestu provodimo više sati nego li s članovima vlastite obitelji, a uvjeti na radnom mjestu bitno utječu na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje. 

 Nezadovoljan čovjek na radnom  mjestu ne može dati puno od sebe. Naglašavam, kao psihijatar, našim poslodavcima da vode računa  o tome  da se poboljša radna atmosfera. Zadovoljan čovjek će dati puno, puno više nego frustrirani. 

Rad u nepovoljnim uvjetima, stres, mobbing… pridonose emocionalnom stresu, a ako je on dugotrajan može doći do pojave mentalnih poremećaja, ističe voditeljica Odjela psihijatrije zadarske Opće bolnice dr Palmira Čveljo- Raspović:

  Bitni su međuljudski odnosi, bitno je razumjevanje, bitna je enpatija koja, čini mi se,  u zadnje vrijeme nedostaje.

Još je daleko svijest o tome kako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko zdravlje jer „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.