Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako se na plaži zaštititi od lopova, a djecu od potajnog snimanja?

03.08.2022.

13:39

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

TN Zaton, arhivska fotografija

TN Zaton, arhivska fotografija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Devetu godinu zaredom zadarska Policijska uprava u suradnji s Vijećem za prevenciju Zadarske županije i županijskom Turističkom zajednicom provodi preventivnu akciju sigurnosti u turizmu. 

Tako su prijepodne održali više radionica, te sa stranim policajcima informirali goste Turističkoga naselja Zaton o tome kako se zaštiti od krađa i drugih kaznenih djela na plažama. 


Projekt ma više komponenti i usmjeren je prema ciljanim skupinama.


 - A to su građani, turisti, zaposlenici turističkih naselja, spasioci na plažama, ali i predstavnici lokalne samouprave kako bi preventivno i proaktivno radili na sprječavanju kaznenih djela, poručuje Ivana Marić službenica za prevenciju PU zadarske.


Frane Skoblar iz Turističkoga naselja Zaton govori što su kao tvrtka poduzeli kako bi njihovi gosti bili što sigurniji. 


- O sigurnosti gostiju unutar resorta brine naša interna zaštitarska služba. Pokrivaju čitavu površinu resorta i zahvaljujući njima naši gosti mogu imati bezbrižan odmor, kaže Skoblar.Ivan Salopek i Ivana Marić

Ivan Salopek i Ivana Marić

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Osim o krađama i drugim imovinskim kaznenim djelima Ivan Salopek iz Ravnateljstva policije ističe kako su posebno upozorili na posljedice ostavljanja djece u vozilima.


- U zadnje vrijeme nam se počelo događati da roditelji bez nadzora ostavljaju djecu u svojim vozilima i dolazi do dehidracije djece zato što roditelji olako prihvaćaju situaciju da ostave na ovim vrućinama dijete, ne znajući pritom da nakon 15 minuta može doći do ozljeđivanja djeteta odnosno smrtnog stradavanja, upozorava Salopek. 


Goste i turističke djelatnike upozorili su i na to kako preventivno djelovati u suzbijanju potajnog snimanja djece na plažama. 


- Također upozoravali smo roditelje na dolično odijevanje djece, korištenje plivaćih kostima iz razloga same zaštite djece od spolnog zlostavljanja i sličnih kaznenih djela, kaže Salopek. 


U projektu sudjeluje i Zadarska županija koja je financirala izradu brošura na 14 jezika sa savjetima za što sigurniji odmor.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.