Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako se u Zadru živjelo i umiralo 1918.

05.11.2018.

19:27

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Kako se u Zadru živjelo i umiralo 1918.

Kako se u Zadru živjelo i umiralo 1918.

Foto: - / -

Iz novinskih oglasa u Narodnom listu da se iščitati da se u Zadru 1918. Godine oglašavala prodaja sapuna, kiselog zelja, otrova protiv miševa, šljivovice te sumpornog praška. Oglasi su dio izložbe "Zadar 1918." kojom se Zadar priključio obilježavanju 100. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata.

Autor izložbe, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru dr Ante Gverić kaže kako je pokušao prikazati kako svakodnevni život građana koji su se hranili u pučkim kuhinjama, građana kojima je država pomagala dijeleći hranu, tako i buđenje političkog života u ožujku 1918.godine, stvaranje Narodnih vijeća u jesen te propast Austro Ugarske u listopadu i početak talijanske okupacije početkom studenoga - navodi dr Gverić koji u srijedu 7.11. gostuje u emisiji U objektivu Radio Zadra od 12 sati i 15 minuta gdje će prenijeti niz zanimljivih detalja iz zadarske svakodnevice tih dana.

Odabirom novinskih tekstova, fotografija i službenih dokumenata iz Državnog arhiva u Zadru, Arhiva Zadarske nadbiskupije, Povijesnog arhiva talijanske ratne mornarice, Znanstvene knjižnice Zadar i Narodnog muzeja Zadar, prikazana je turbulentna “zadarska 1918. godina”. 

Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga. Može se besplatno razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.