Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako se zaštititi od velikih vrućina?

21.07.2022.

08:50

Autor: Iva Rogić

Besplatno ljetovanje za učenike s Banovine/Ilustracija

Besplatno ljetovanje za učenike s Banovine/Ilustracija

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Hrvatska će od danas do nedjelje biti na udaru novog toplinskog vala. Najviše temperature, one i do 40 stupnjeva Celzijevih će vjerojatno zaobići zadarsko područje. Prvo će se na udaru naći riječko područje pa će se širiti prema kontinentalnoj Hrvatskoj, a tijekom vikenda toplinski val zahvatit će i središnju te južnu Dalmaciju. Popuštanje vrućine trebalo bi nastupiti u nedjelju. 

U ostatku Europe, osobito u Velikoj Britaniji, svjedočili smo, nažalost, ovih dana najgorem mogućem ishodu - smrtnim slučajevima. U Britaniji su srušeni rekordi visokih temperatura, a jučer je zabilježeno čak 40 stupnjeva Celzijevih. U Hrvatskoj, prema najavama, vrućine će biti nešto blaže. 


"Da bi nam vrijeme velikih vrućina prošlo što bezbolnije, važno je pridržavati se određenih preporuka, a najvažniji je unos tekućine. Također, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito osjetljive skupine ljudi -  djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima." - kaže glavni tehničar hitne medicinske pomoći, Ive Miletić


Naglasio je i da drugima možemo pomoći tako da ih informiramo i podsjetimo na preporuke stručnjaka. Dodao je i kako ćemo djecu najbolje zaštititi faktorom 50 i što rjeđem izlaganju suncu. 


Poslušajte detaljnije preporuke glavnog tehničara hitne medicinske pomoći, Ive Miletića: 


Glavni tehničar hitne medicinske pomoći u Zadru - Ive Miletić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Jutarnji program

Svakoga jutra probudite se uz vaš Radio Osijek. Jutarnji program svakodnevno nudi brojne korisne informacije i zanimljivosti uz dobru glazbu i želje za uspješan dan. Od 6 do 10 sati s vama je ekipa Radio Osijeka. .

Poslušajte u Slušaonici