Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako smanjiti potrošnju vode i troškove vodoopskrbe ?

18.12.2015.

18:15

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta Save H2O AGRRA će izraditi set nastavnih materijala i alata kojima će se malim i srednjim poduzetnicima omogućiti potrebna znanja i vještine kako bi procjenili vodni otisak u svojim tvrtkama.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) predstavila je danas projekt Save H2O - Save Water for an Horizon of Opportunities. AGRRA je nositelj projekta Save H2O koji je sufinanciran sredstvima Europske unije Erasmus+ te čija vrijednost iznosi 286.712,00 €. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2014. i trajat će do 31. kolovoza 2016. Osim AGRRA-e kao nositelja projekta, u projektni konzorcij je uključeno još sedam partnera iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Italije, Portugala i Grčke - priopćeno je iz Agencije.


U skladu sa svojom aktivnosti podizanja kvalitete života ljudi u ruralnom području Zadarske županije, AGRRA aktivno radi na očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti uz održivo korištenje prirodnih resursa te na zaštiti okoliša i prirode. Ovim projektom AGRRA potiče usvajanje modela održive potrošnje vode s dvostrukim ciljem: smanjenje potrošnje vode i smanjenje troškova opskrbe vodom. Naime, unatoč uvriježenom mišljenju kako problem nedostatka vode pogađa samo zemlje u razvoju ili one pogođene ratom i sukobima, prema podacima Svjetske banke problem nedostatka vode ozbiljno je pitanje i u mnogim razvijenim svjetskim zemljama. U sklopu ovog projekta izradit će se set nastavnih materijala i alata kojima će se pružiti potrebna znanja i vještine za procjenu vodnog otiska u malim i srednjim poduzećima.

Vodni otisak mjeri količinu vode koja se potroši za proizvodnju pojedinog proizvoda ili usluge koju koristimo. Interaktivnom radionicom i kratkim video uradcima, djelatnici AGRRA-e pokazali su sudionicima predavanja kako se smanjenjem vodnog otiska doprinosi održivom korištenju jednog od najznačajnijih prirodnih resursa - pitke vode - koja iznosi samo 1% od ukupne vode na svijetu.


Partneri će u sklopu projekta izraditi online tečaj koji će biti otvoren i dostupan svima, a upućen europskim malim i srednjim poduzećima koja žele unaprijediti održivost svog poslovanja i poboljšati konkurentnost svog proizvodnog sistema. Uzevši u obzir kako se 92% vode koju trošimo koristi za proizvodnju hrane te kako su industrija i suvremena poljoprivreda najveći potrošači i zagađivači izvora pitke vode, glavna ciljna skupina projekta su mala i srednja poduzeća u poljoprivredno-prehrambenom, tekstilnom i metalurškom sektoru. Tečaj će biti dostupan na sedam europskih jezika. U sklopu projekta izrađene su web stranica i brošura projekta, a partnerstvo je aktivno i u redovnoj izradi newsletter-a i drugih oblika informiranja kojima se potiče održivo korištenje pitke vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.