Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako stati na kraj parkiranju na zelenim površinama?

01.09.2022.

15:06

Autor: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Ulica Miroslava Krleže

Ulica Miroslava Krleže

Foto: Google Street View / -

U špici turističke sezone, tijekom srpnja i kolovoza, svjedočili smo parkiranju vozila na brojne zelene površine u gradu Zadru. Kronični nedostatak parkirališnih mjesta te sve veći broj turista koji su vozilima došli na odmor rezultirao je parkiranjem i ondje gdje postoje i znakovi zabrane parkiranja.


Osam tisuća vozila na tisuću registriranih parkirališnih mjesta u gradu te činjenica da se u špici turističke sezone rijeke vozila slijevaju iz okolnih mjesta u Zadar doveli su do toga da se parkiralo gdje god se moglo - pa čak i u parku Vruljica


Ondje su interventrirali i komunalni redari, koji su u dva navrata, 28. srpnja i 12. kolovoza kaznili vozače koji su parkirali u tom gradskom parku.


- Reagiralo je komunalno redarstvo, kako na poziv, tako i temeljem objava građana na društvenim mrežama. U svakom slučaju bila su postupanja komunalnih redara, što će se i dalje nastaviti. Branit ćemo svaki djelić zelene površine, nastojat ćemo u svakom slučaju, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela


No je li dovoljno ispisati kazne ili je moguće i drukčije obraniti zelene površine?


- Najučinkovitije su fizičke barijere, one popularne ogradice zelene boje, neprimjetne ali učinkovite u dijelu sprječavanja zaustavljanja i parkiranja vozila na travnatim površinama, kaže Dujela. Park Vruljica

Park Vruljica

Foto: Google Street View / -

Negoduju i stanari Ulice Miroslava Krleže, gdje se nekadašnja zelena površina pretvorila u parking, na kojemu najčešće parkiraju gosti okolnih ugostiteljskih objekata.


- Stanari su u pravu. Taj dio je devastiran, usudim se to reći i imali smo namjeru koncem prošle godine i inicijativu urediti, no ne da se opravdavam, ostali smo bez jednog dijela proračunskih sredstava odlukama Gradskog vijeća, ali nastojat ćemo isto korigirati putem rebalansa, ako ne u sljedećem proračunu, ali zasigurno riješit ćemo i urediti taj zapušteni i da ne kažem zaboravljeni dio, obećava gradski pročelnik. 


Pročelnik Dujela pojašnjava kako već postoji idejno rješenje. - Odredit ćemo mjesto za parkiranje kao i travnate zone. Mislim da ondje više ni u naznakama nema travnatih površina, ali vratit ćemo ih. Molim građane na još malo strpljenja, obećavam da ćemo doći i riješiti, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.