Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako su kirnje osvojile Jadran?

30.11.2022.

07:50

Autor: V.Š./Radio Zadar

Veliko zanimanje za kirnje

Veliko zanimanje za kirnje

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Predavanje Pere Ugarkovića iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita "Kako su kirnje osvojile Jadran", sinoć je pobudilo veliko zanimanje Zadrana. 

Naime, postoje saznanja kako je zbog klimatskih promjena i zagrijavanja Jadrana naše more postalo još povoljnije stanište kirnjama. 


Jadransko more uvijek je slovilo kao najhladniji dio Mediterana, a porastom temperature došlo je i do promjene u strukturi i brojnosti različitih vrsta organizama u moru.


- Postoje neke vrste riba koje u Jadranu kojih ima u puno većem broju nego što ih je inače bilo. Najvjerojatnija hipoteza koja je vjerojatno točna je ta da je to zbog zagrijavanja mora. Njihove larve bolje uspijevaju i na taj način one mogu bolje preživjeti sadašnje uvjete nego što je to bilo prije 15-20 godina kad je more bilo hladnije, rekao je sinoć uz ostalo Ugarković.


Što je Ugarković još rekao o zagrijavanju mora, dolasku novih vrsta, te mogućem nestanku postojećih "stanara" Jadrana, nastavi li se zagrijavati more, možete čuti u audio-prilogu.

Razgovor s P. Ugarkovićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.