Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako su partizani oslobađali Dalamciju

04.12.2013.

13:03

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od stotinu antifašista i boraca NOB-a u Zadru je obilježilo 69. godišnjicu oslobođenja Dalmacije od fašizma, a važnu ulogu u završnim bitkama koje su se vodile oko Knina imao je Osmi dalmatinski korpus.

Većina pripadnika te postrojbe koji su i danas živi, tada su bili maloljetnici. Pokrovitelji njihove današnje svečanosti bili su Predsjednik Republike i Grad Zadar. Antifašistički borci i njihovi potomci te simpatizeri u Zadar su pristigli iz čitave Dalmacije. Neki i s titovkama i odličjima, bez kojih ne može proći nijedna veća svečanost. Malobrojni su te 1944. godine, kada je oslobođena Dalmacija, bili punoljetni. Kaštelaninu Dušanu Plazoniću, koji je tada imao 15 godina, prva veća borbena akcija bila je u Dugobabama:

"...tako ja hodam i nosim torbu, dva kila soli, par pisama i dvi bombe i puškicu, jel. I kad sam se ja javio onda mi je dodijelilo kod Vladimira Nazora čuvar krave. I to čuvar krave moje je trajalo godinu i dva mjeseca, do Neretve di smo završili, ja obolio od tifusa."

Barba Dušan je nakon preboljenoga tifusa nastavio dalje, sve do Trsta. A prije Trsta trebalo je osloboditi Knin. To napominje predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Nikola Budija:

" Knin je bio presudan jer padom Knina više nije kročila Dalmacijom noga neprijatelja. Kninska operacija se smatra jednom od najtežih operacija u Drugom svjetskom ratu u partizanskim redovima."

Dalmatinski antifašisti posebno su pozdravili riječi zamjenika predsjednika zadarskoga Gradskog vijeća HDZ-ovca Dražena Grgurevića, kako svaki pokušaj ili veličanje fašizma treba sasjeći u korijenu.

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Nikola Budija napominje:

"Knin je bio presudan. Nakon pada Knina Dalmacijom više nije kročila neprijateljska noga. Kninska operacija se smatra jednom od najtežih partizanskih akcija u drugom svjetskom ratu."  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.