Hrvatski radio

Radio Zadar

15:48 / 09.12.2019.

Autor: Ž. Morović Rudić

Kako su Pažani zaštitili svoje trpove, spužve, školjke

foto: Dino Stanin / Pixsell

foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Školjke, puževi, trpovi i spužve ne smiju se više izlovljavati u Paškom zaljevu. Odluku je nedavno donijelo ministarstvo poljoprivrede, zbog dugogodišnjeg intenzivnog izlova školjaka u tom zatvorenom i osjetljivom ekosustavu otoka Paga. Otočani su više puta prijavljivali krivolov.

Žitelji otoka Paga već dugo zagovaraju uspostavu posebnog režima zaštite Paškog zaljeva. S krivolovcima su se čestio i sami sukobljavali te ih prijavljivali policiji i inspekciji. Jer da smo svi šutili i pravili se da ne vidimo možda ne bi došlo do zabrane- kaže nam Pažanin Tihomir Kustić koji se osjeća kao pobjednik. 

Ali bitka još nije gotova jer zabrana je došla na godinu dana  - do 15. listopada 2020-te, zabranjen je izlov školjaka, puževa, trpova, spužvi u Paškom zaljevu. Biolog mora Filip Bukša pojašnjava da rješenje nije u zabranama : Odluka je važna iz razloga što imamo godinu dana da se unutar tih godinu dana procjeni kolika je šteta učinjena, koje je stanje resursa.  Ono što se sad moralo desiti je tužno jer se ovo moglo davno spriječiti. Davno se prije moglo uspostaviti kontrolirani izlov - poručuje Bukša.
Ovo područje koje može biti ogledni primjer upravljanja na Jadranu jer se lako kontrolira, dodaje biolog: Što bih ja volio? Kakav režim? Evo iskreno moja vizia i svih nas da imamo jedno područje koje se aktivno prati sa svim organizmima, posebno komercijalno važnim vrstama. Na temelju tih podataka možemo aktivno donositi odluke o tome kako regulirati ribolovni napor i tako dugoročno osigurati da ovde bude prisutna ribolovna aktivnost još puno godina da obiteli koje ovdje žive mogu dalje živjeti.


Uskoro na Pag stižu stručnjaci splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji će procjeniti ekosustav Paškog zaljeva, ocijeniti stanje školjkaša i donijeti preporuke za daljnje upravljanje.

Prilog Ž. M. Rudić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.