Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako su Prečani u turistički proizvod upakirali aplikaciju za avanturiste i Petra Preradovića?

22.06.2022.

13:37

Autor: Filip Matijević

Preko, Ugljan

Preko, Ugljan

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Iako smo kalendarski tek ušli u ljeto, brojke sugeriraju da nas očekuju mjeseci turističkih gužvi, a time i dobar utržak od ove sezone. Sve se češće govori o nadmašivanju rekordne 2019. godine.


Mi u ovom trenutku bilježimo rekordne brojke u odnosu na prošlu godinu. Travanj, svibanj i prva polovica lipnja za čak 180 posto u dolascima su bolji nego isto razdoblje lani, a u noćenjima 89 posto. U plusu smo i usporedbi s 2019. godinom, bilježimo 37 posto više dolazaka i 19 posto više noćenja

Jure Brižić, načelnik Preka

Otvoren je nedavno prvi hotel u Preku, ponosno ističe načelnik Jure Brižić. A uskoro će ih biti još u ovom mjestu udaljenom 20-ak minuta trajektne vožnje od Zadra. Turiste na otok sve više privlači avanturistička priča koja je dobila i IT dimenziju, mobilnu aplikaciju Adventure island Ugljan koju je napravio srednjoškolac Jakov Kačan: 

Zamišljena je kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu vrlo lako doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka. Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im prigodne za boravak na otvorenom.

Jakov Kačan, razvojni programer aplikacije

U aplikaciji mjesto nalazi i kulturno-povijesna staza dugačka jedan i pol kilometar, povezuje Mali i Veli Lukoran, a dio ove priče je ljetnikovac obitelji de Ponte i jedan od velikana hrvatskog romantizma i ilirskog pokreta, kaže arheologinja Martinom Dubolnić Glavan: 

Naš poznati pjesnik Petar Preradović je inspiriran ljubavlju prema svojoj ženi Pavici de Ponte i krajolikom Maloga Lukorana je upravo tu spjevao poznatu budnicu na hrvatskom jeziku Zora puca, bit će dana!

arheologinja Martina Dubolnić Glavan

A Turistička zajednica Preka u budućnosti će i zaroniti. Najavljuju, naime, da će se na njihovom području otvoriti neke od najatraktivnijih lokacija za razvijanje ronilačkog turizma.

Preko, aplikacija i staza

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.