Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako uspješno odgajati adolescenta

20.03.2013.

07:30

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O razdoblju adolescencije, odnosu roditelja i djece u tom periodu života, sinoć je u zadarskoj Gradskoj knjižnici govorila doktorica Polona Bencun Gumzej.

Doktorica Polona Bencun Gumzej istaknula je kako je adolescencija prirodan proces odrastanja u kojem djeca samostalno istražuju i oblikuju svoju osobnost. Dodaje kako je sasvim normalno da se pri tome odvajaju od roditelja, te da je stanje konfuzije i stresa prisutno kod jednih i drugih. Ono što je važno, kaže doktorica Bencun Gumzej da je u odnosu roditelja i djece adolescenata prisutna stalna komunikacija i razumijevanje.

Nije lako u jednom trenutku kada dijete napune 13,14,15,16 godina, odustat od roditeljstva na način koji smo navikili, dakle da imamo potpunu kontrolu, da smo o svemu informirani. Ukoliko hoćemo da nas adolescent poštuje, mi moramo poštivati njega - rekla je dr. Polona Bencun Gumzej.

 

Predavanje pod nazivom "Sparing roditeljstva" održano je u organizaciji Udruge za razvoj potencijala "Humani studio" koja je osnovana prije godinu i pol. Udruga okuplja stručnjake iz raznih područja, a cilj je potaknuti razvijanje ljudskih potencijala, psiholoških, kreativnih i profesionalnih, putem radionica, tribina, edukacija i stručnih članaka, kazala je u uvodom dijelu predavanja predsjednica Udruge, pedagoginja i sociologinja Irena Jurjević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.