Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako uštedjeti na blagdanskom ukrašavanju grada?

08.11.2022.

14:04

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Počelo ukrašavanje grada

Počelo ukrašavanje grada

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Uz ljetne temperature zraka počelo je ukrašavanje grada za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. Osim štednje na rasvjetnim tijelima i ukrasima, štedjet će se vjerojatno i na potrošnji električne energije.

 

Kako je grad Zadar vlasnik ukrasnih predmeta i ove godine zasvijetlit će već poznati ukrasi, čije je postavljanje počelo još prije gotovo dva tjedna.


- Iz tog razloga nećemo kao što je bilo uobičajeno proteklih godina kupovati nove ukrase već smo fokus stavili na servis i ispravnost postojećih ukrasa. Ne samo iz tog razloga nego i iz razloga preporuke štednje obzirom na nove energetske uvjete, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela.


Hoće li se na primjeru drugih europskih i hrvatskih gradova štedjeti i na potrošnji električne energije kasnijim uključivanjem te ranijim isključivanjem rasvjetnih tijela?


- Mi smo predvidjeli uobičajena četiri tjedna dok će naša štednja biti upravo u tom dijelu koji sam ranije spomenuo, ali pratit ćemo iskustva drugih gradova i nećemo odstupati od uobičajene prakse, odgovara Dujela. 


I ove godine nastavit će se tradicija kićenja ostalih gradskih četvrti, a ne samo užega centra, dok će prostore adventskih događanja, organizatori dodatno ukrasiti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.