Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako zaštititi sebe i okolinu?

03.06.2013.

13:00

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Eko udruga Ravni Kotari priređuje večeras javnu tribinu "Kako zaštiti sebe i okolinu". Tema je između ostalog lokacija Crno Brdo, gdje je analiza uzoraka pokazala zabrinjavajuću količinu štetnih spojeva, upozoravaju u Udruzi.

 

Eko-udruga Ravni Kotari priređuje večeras u Škabrnji javnu tribinu „Kako zaštiti sebe i okolinu“. Gost predavač bit će Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko - Kvarner, a s mještanima će razgovarati o problematici oko Crnog brda u Biljanima Donjim, te sporne lokacije za županijski centar za gospodarenje otpadom. Tribina će se održati u osnovnoj školi u Škabrnji u 20 sati, a s obzirom na brojne pritužbe koje su članovi Eko-udruge Ravni Kotari iznijeli u javnosti za Crno brdo i peticije za dislociranje Centra za gospodarenje otpadom, predsjednika udruge Zdravka Belušića pitali smo - je li bilo odgovora od nadležnih institucija.

Nitko od nadležnih institucija nije odgovorio našim brojnim prigovorima,

rekao nam je Belušić. 

Pisali smo Predsjedniku. Pisali smo Premijeru. Jedino su nas saslušali u saborskom Povjerenstvu za pritužbe i predstavke građana, i to je sve. Mi smo kontaktirali puno stručnjaka. Analiza uzoraka s Crnog brda, koju je radio neovisni njemački institut, pokazala je zabrinjavajuće količine štetnih spojeva. Kada je u pitanju Centar za gospodarenje otpadom dovoljno je reći kako je on udaljen svega 30 - 40 metara od prvih kuća, što nije zakonski prihvatljivo. 

Ako ne bude drugoga načina da se udovolji mještanima Ravnih Kotara, ići ćemo u prosvjede, najavio je Belušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.