Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako zaštititi stare i nemoćne kojih je sve više?

22.09.2015.

12:25

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kolegiju župana predstavljen je Socijalni plan za Zadarsku županiju za idućih pet godina. Cilj je nizom mjera osigurati socijalnu zaštitu stanovništva. U pripremi plana sudjelovao je širok krug stručnjaka.

Glavni cilj je donošenje mjera socijalne zaštite s naglaskom na četiri skupine u većem riziku od socijalne isključenosti: djecu, mlade i obitelj, osobe s invaliditetom, starije i nemoćne te nezaposlene.

 

Neki zabrinjavajući podaci navedeni u Planu : 

Stanovništvo Zadarske županije u posljednjih 20 godina doživljava intenzivne promjene u smislu starenja stanovništva te povećanja broja stanovnika starijeg od 65 godina i smanjenja broja mladog stanovništva što može značajno utjecati na vrstu i oblike usluga socijalne zaštite potrebne stanovništvu - stoji u izrađenom planu. 

Po dobnoj strukturi stanovništva pripadamo u starije županije - istaknuo je pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Marcelić. Napomenuo je i kako od 9 posto osoba s invaliditetom tek njih 4 i pol posto radi.

Ono što je još jedno važno obilježje cjelokupnog stanovništva Zadarske županije jest zastupljenost starijih od 85 godina koji u skupini 65+ u Zadarskoj županiji čine oko 8,56% stanovnika. Naša županija je u skupini sedam županija s najvišim udjelom ovog stanovništva (Dubrovačko-neretvanska s 9,68%, Splitsko-dalmatinska s 8,85%, Grad Zagreb s 8,83%, Istarska s 8,78% te Primorsko goranska s 8.67%). Ovakvi demografski pokazatelji su posljedica dugogodišnjeg pada nataliteta te porasta očekivanog trajanja života.

Također je indikativan podatak i o broju samačkih kućanstva kojih je u Zadarskoj županiji ukupno 14.409. Od toga broja je 7.268 ili 50% samačkih kućanstava u kojima žive osobe starije od 65 godina.

Prihodi od stalnog rada u Zadarskoj županiji pokazuju kako negdje oko 30% (28,8%), ili 48.973 ukupnog stanovništva Zadarske županije ima stalne prihode, što je značajno niže u odnosu na Republiku Hrvatsku gdje su prihodi od stalnog rada glavni izvor sredstava za život za 1.327.825 ili 32,6% ukupnog stanovništva.

 

Na kolegiju danas niz projekata općina i gradova koje traže financijsku podršku.

Općini Bibinje odobreno je 70 tisuća kuna za sanaciju obale na predjelu Frnaže, a sa 36 tisuća kuna sufinanciraju se troškovi odmuljivanja ulaza u Ninsku lučicu.100 tisuća kuna dobiva Općina Novigrad za sanaciju oštećenog potpornog zida, dok se Općini Polača odobrava 50.000,00 kuna za sufinanciranje izgradnje elektroenergetskih objekata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.