Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako zaustaviti crni čarter?

28.10.2015.

12:05

Autor: Ivica Štorić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon četiri intenzivna dana zatvoren je 17. Biograd boat show. Bila je to i jedinstvena prilika za mnoge stručne skupove i rasprave poput sprečavanja obavljanja neregistriranih djelatnosti u nautičkom turizmu.

Ovaj se segment turizma ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju suočava s velikim brojem plovila u svim kategorijama koji ulaze u naš dio Jadrana a samim time stvaraju se i mogućnosti za tzv crni charter. Struka zaziva mijenjanje pomorskog zakonika koji regulira tko mora izdavati crew liste te tvrde kako je to vrlo bitno i za sigurnost na moru. Osim toga, vjerojatno bi trebalo promijeniti i zakon koji regulira sankcije za obavljanje crnog chartera.

I Hrvatske marine suočavaju se svake godine sa sve većim brojem plovila. Naravno i tu se stvara prilika za razne malverzacije. Iz Udruženja marina pri HGK imaju nekoliko prijedloga kako tome stati na kraj.

Mi ćemo kao Udruženje sugerirati zakonodavcu da se to stanje riješi na način da se jasno propišu kriteriji pod kojima se nešto može zvati luka nautičkog turizma , javna luka. To je sad definirano zakonom ali na mala vrata su se otvorile mogućnosti da se pojedine pravne i fizičke osobe odnose prema tome kao da je to već gotova stvar i da praktički bez nekakvih naknada koje nisu male za luke nautičkog turizma , govorim o koncesijama, obavljaju bez ikakvih naknada djelatosti gdje svi gube. 


kaže Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK.

Svi naši sugovornici upozoravaju kako će neregistrirane djelatnosti u nautičkom turizmu i u budućnosti predstavljati veliki problem a i konkretan financijski gubitak. Stoga je mijenjanje zakona i donošenja boljih i jasnijih pravilnika apsolutno neophodno, i to ne danas ili sutra, nego, kako kaže jedan od naših sugovornika, već jučer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.